Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa pénteken úgy határozott, hogy a jövő évtől a kalapácsvetők számára is rendez egy rangos versenysorozatot, a Hammer Throw Challenge-et.

Az IAAF korábban - elsősorban financiális okokra hivatkozva - elutasította a sorozat ötletét, s erről Pierre Weiss főtitkár szeptemberben levélben tájékoztatta a kezdeményezők között szereplő magyar szövetséget (MASZ).

"Még nem hallottam a döntésről, hivatalosan valószínűleg csak a jövő hét második felében tájékoztatnak minket, mindenesetre nagyon örülök a fejleményeknek" - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Gyulai Márton MASZ-főtitkár a tanács határozatáról. "Őszintén, kicsit féltem attól, hogy másként döntenek, még akkor is, ha meggyőződésem szerint ez az egyetlen helyes lépés ebben a kérdésben."

A IAAF tanácsa kevés részletről döntött a sorozattal kapcsolatban, egyelőre csak az biztos, hogy legalább hat állomásból áll majd a Challenge.

A Hammer Throw Challenge gondolata a nyáron, rögtön azután merült fel többek között a MASZ vezetőiben, hogy kiderült, a Golden League-t jövőre felváltó Gyémánt Ligában (Diamond League) nem kap helyet a magyar atlétika legsikeresebb szakága. A magyar mellett a finn, a japán, a francia, a szlovák, az olasz és a lengyel szövetség kérte az IAAF-t a sorozat létrehozására. A nemzetközi szövetség ezt követően kérte ezen tagországokat, hogy november 12-ig jelezzék hivatalosan, hogy hol és mikor rendeznének ilyen viadalt. A MASZ két versenyt is szervezne, egyet Budapesten és egyet Szombathelyen.