Vágólapra másolva!
David Haye pontozással legyőzte Nyikolaj Valujevet, a jelenlegi világbajnokot szombat éjjeli meccsükön, elhódítva tőle a WBA, a Boksz Világszövetség nehézsúlyú vb-címét.

Hangzatos ígéretek és nagy várakozás előzte meg a Valujev-Haye WBA nehézsúlyú világbajnoki mérkőzést, amely végül gyenge színvonalú "küzdelemmel" lepte meg - valószínűleg negatív értelemben - a szurkolókat és a szakértőket.

A németországi Nürnbergben sorra kerülő összecsapás előtt erősen megoszlottak a vélemények, és mind a jobb ökölvívónak tartott Haye, mind pedig a félelmetes fizikai paraméterekkel rendelkező címvédő Valujev oldalán sokan tették le a voksukat.

A nyitó meneteknek szinte mindenki nagy jelentőséget tulajdonított, és az első 3 perc nem csak iránymutató volt a taktikákat illetően, de utólag látva sajnos minden felvonásban ugyan az ismétlődött: Haye az önmaga által prognosztizálttal ellentétben nem támadta le gyors kiütésre törekedve riválisát, inkább ütőtávon kívül mozgott, és távoli kontrákkal valamint megelőző, beugrásos akciókkal próbálta gyűjteni a pontokat, míg a lassabb, statikusabb Valujev folyamatosan cammogott az angol kihívó után, és elsőkezes egyenesekkel kísérelte meg lezárni a brit menekülő útvonalait.

Forrás: AFP

A nagyon nehezen pontozható, bántóan kevés akciót hozó, és emiatt szinte értékelhetetlen találkozóba a záró menet utolsó perce hozott némi izgalmat, miután Haye egy fejre irányuló kombinációval megfogta a Sauerland istálló kötelékébe tartozó bajnokot, aki nekitántorodott a köteleknek. A kihívó vérszagot érezve lerohanta a gondban lévő orosz óriást, aki fogni próbált, a mérkőzésvezető pedig némileg érthetetlen módon azonnal közbe ugrott, és szétválasztotta a feleket.

A fennmaradó másodpercekben már nem történt érdemi esemény, és így pontozásra került sor. A döntnökök végül 114-114, 116-112, 116-112 arányú többségi döntéssel Haye-t látták jobbnak, aki ezzel cirkálósúly után a királykategóriában is világbajnoki címet szerzett, a trónfosztott Valujev pedig profi karrierje során másodszor távozhatott vesztesen a ringből.

Haye az első brit nehézsúlyú világbajnok azóta, hogy Lennox Lewis csaknem hat évvel ezelőtt visszavonult. Új mérlege: 23 győzelem - ebből 21 kiütéssel - és egy vereség. Frissen szerzett címét először John Ruiz ellen kell majd megvédenie.

"A gyorsaságom volt a siker kulcsa, ráadásul erőset ütök - jelentette ki a boldog győztes a mérkőzés után. - Ha nem bokszolnék, amerikaifutballista vagy rögbijátékos lennék."

"Ma este egyetlen olyan dolog történt, amire nem számítottam. Egyszerűen olyan volt számomra a mérkőzés, mint egy maraton, és én erre nem álltam készen. Azt hiszem, az utolsó menet volt a döntő, annak is a vége" - értékelt a 213 centis orosz óriás.

www.profiboksz.hu