Vágólapra másolva!
Moszkvában, a IV. Mihail Tal-emlékverseny ötödik fordulójában Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett a sakkozás 15. világbajnokától, Viswanathan Anandtól. A félszláv védelem nagyon bonyolult, tisztáldozatos változatában csatáztak, de az indiai világelsőnek értékes újítás volt a tarsolyában. Visszaadta a tisztet, és nagymesterünk királyára támadt, 45 lépés után győzött. Hatodik partiját Lékó Péter világossal Peter Szvidlerrel játssza.

A pihenőnap után új helyszínen, a Vörös téren levő patinás GUM Áruház kiállító termében folytatódott az esztendő egyik kiemelkedő szuperversenye. Lékó Péter elszenvedte második vereségét, Viswanathan Anand a bonyodalmakban túljátszotta nagymesterünket. Lékó másodszor a tornán a félszláv védelemben vívott elméleti párbajt. A harmadik fordulóban az örmény Levon Aronjan ellen a nyitást jól megoldotta, később hibázott.

Anand más változatot játszott meg, és a 22. lépésben újított a tisztáldozatos variban. A 2006-os mainzi rapidmeccsen sötéttel játszotta a változatot, és a 2008-as Corus-tornán Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronjan küzdött meg az éles állásban. Az indiai világbajnok a tiszt visszaadása mellett döntött. A házielemzésben úgy ítélte meg, hogy a szellős sötét királyállás bőséges ellenjátékot biztosít a kettős gyaloghátrányért cserébe.

A kritikus állás 23.Be6-tal alakult ki, 23...Fc8 helyett a vezér leadását célzó 23...Bf6 jobb védelemnek tűnik. Anand visszanyert egy gyalogot, majd bástyáját is játékba hozhatta 30.h3-mal. Péter nem talált védelmet, Vishy nagyon pontosan vezette a támadást és a 45. lépés után nagymesterünk feladásra kényszerült.

Az éllovas Vlagyimir Kramnyik nehezen nyugodott bele, hogy az izraeli Borisz Gelfand ellen nem tudja megnyerni a gyalogelőnyös bástyavégjátékot. A katalán megnyitású partiban az orosz exvilágbajnok a középjátékban előnybe került, majd elrontotta kedvező állását. Gelfand kihagyott egy nagyon erős vezérlépést, ismét Kramnyiknál volt az előny. Többször is játszhatott volna jobban, de kihagyta esélyeit. Az első időkontroll után Gelfand bástyavégjátékra egyszerűsített és pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk szájmaszkkal felszerelkezve ült sakkasztalhoz az influenzával küszködő norvég Magnus Carlsen ellen. A vezérgyalog megnyitású játszma kölcsönös jó játék mellett végződött döntetlennel. Az orosz Alekszandr Morozevics érdekes lépéssorrenddel játszotta meg a holland védelmet, Levon Aronjan szemre tetszetős állásból csak remit tudott elérni. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov a spanyol megnyitás berlini változatában biztos kézzel egyenlített ki, az orosz Peter Szvidler két vereség után megállt a lejtőn.

Az 5. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2758) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Katalán megnyitás, 81)
Levon Aronjan (örmény, 2786) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) döntetlen (Holland védelem, 31)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) - Magnus Carlsen (norvég, 2801) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 31)
Viswanathan Anand (indiai, 2788) - Lékó Péter (magyar, 2752) 1 - 0 (Félszláv védelem, 45)
Peter Szvidler (orosz, 2754) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

A verseny állása:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand 3,5 pont
3. Levon Aronjan 3
4-7. Magnus Carlsen, Ruszlan Ponomarjov, Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk 2,5
8. Alekszandr Morozevics 2
9-10. Lékó Péter és Peter Szvidler 1,5

A 6. forduló párosítása:
Kramnyik - Ponomarjov
Lékó - Szvidler
Carlsen - Anand
Morozevics - Ivancsuk
Gelfand - Aronjan