Vágólapra másolva!

Remivel őrizték meg helyüket az éllovasok Pakson

Pakson, a Marx György emlékverseny hatodik fordulójában mindkét éllovas remizett. Vajda Szidónia többször is nyerést hagyott ki az orosz Julia Kocsetkova ellen, Almási Zoltán mindössze 16 lépésben osztozott meg a ponton az indiai Surya Gangulyval. A férfiak versenyében a másik két játszma is döntetlennel ért véget, Berkes-Safarli és Ács-Meier szereposztásban. A nők viadalán Gara Tícia másodszor is vereséget szenvedett az ukrán Jevgenyija Doluhanovától. Jól tartja magát Tóth Lili, értékes fél pontot szerzett a lengyel Joanna Majdan ellenében.

A szerdai pihenőnap után csütörtökön megkezdődött a VII. Marx György emlékverseny második félideje. A férfi nagymesterversenyen mindhárom játszma remivel végződött. Almási Zoltán a szicíliai védelem Najdorf-változata ellen 6.Fe3-mal játszott, és a 12. lépés után már eldőlt, hogy az indiai Surya Ganguly elleni játszmája rövid lesz, lépésismétléssel korai döntetlen született.

Ács Péter a német Georg Meier francia védelme ellen igen agresszíven játszott, gyalogáldozatokat követően tisztáldozattal örökös sakkot tartott, Almási mindkét riválisa előtt megőrizte egypontos előnyét. Az azeri Eltaj Safarli a Grünfeld védelemben az ún. magyar változatot játszotta meg Berkes Ferenc ellenében, és a remélt fél pontot meg is szerezte.

A 6. forduló eredményei:
Berkes Ferenc (magyar, 2663) - Eltaj Safarli (azeri, 2587) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)
Almási Zoltán (magyar, 2685) - Sarya Ganguly (indiai, 2634) döntetlen (Szicíliai védelem, 16)
Ács Péter (magyar, 2550) - Georg Meier (német, 2664) döntetlen (Francia védelem, 28)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 4,5 pont
2-3. Georg Meier és Surya Ganguly 3,5
4. Berkes Ferenc 3
5. Eltaj Safarli 2,5
6. Ács Péter 1

A 7. forduló párosítása:
Ács - Berkes
Meier - Almási
Ganguly - Safarli

A nők versenyében nagymesternőink kihagyásai borzolták a kedélyeket. A fölényesen vezető Vajda Szidónia növelhette volna előnyét, ha időzavarban nem rontja remire partiját az orosz Julia Kocsetkova ellen. Többször hagyott ki fonalas nyerést.

Gara Tícia másodszor is vereséget szenvedett az ukrán Jevgenyija Doluhanovától. A ritka megnyitási változat meglepetés volt, bár a modern megnyitás elméletben kevésbé járatos ukrán sakkozónőtől jó választás volt. A bonyodalmakban mindketten hibáztak, többször is megfordult a játszma, az időzavaros kapkodásban Tícia rontott utoljára. Tóth Lili jól tartja magát, értékes a lengyel Joanna majdan elleni remije, és eddigi ötvenszázalékos eredménye.

A 6. forduló eredményei:
Jevegenyija Doluhonova (ukrán, 2341) - Gara Tícia (magyar, 2364) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 53)
Vajda Szidónia (magyar, 2375) - Julia Kocsetkova (orosz, 2305) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)
Tóth Lili (magyar, 2171) - Joanna Majdan (lengyel, 2363) döntetlen (Királyindiai védelem, 38)

A verseny állása:
1. Vajda Szidónia 4,5 pont
2-3. Julia Kocsetkova, Jevgenyija Doluhanova és Tóth Lili 3
5. Joanna Majdan 2,5
6. Gara Tícia 2

A 7. forduló párosítása:
Tóth - Doluhonova
Majdan - Vajda
Kocsetkova - Gara