Vágólapra másolva!

Magnus Carlsen szenzációs eredménye lenyűgözte a sakkvilágot

Nankingban a norvég Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be a II. Pearl Spring szuperverseny. A 18 esztendős nagymester az utolsó fordulóban már tornagyőztesként ülhetett sakkasztalhoz, de nem kímélte ellenfelét, az orosz Dmitrij Jakovenkót. Kiskombinációval gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette, és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov előtt két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Magnus bámulatos teljesítményével a novemberi moszkvai Tal-emlékversenyen világranglista másodikként, 2801 Élő-ponttal játszik majd. Lékó Péter világossal remizett a kínai Wang Yue ellen, nyeretlenül zárta szereplését. Topalov nem tudta áttörni az azeri Tejmur Radzsabov védőállását. A viadal 30 partijából csak 9 végződött döntéssel, Magnus hatot nyert!

A sakkvilág Magnus Carlsent ünnepli. A 18 esztendős norvég nagymester az év hatodik szuperversenyén lenyűgöző teljesítménnyel bámulatos eredményt ért el. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Nagyon meglátszott megnyitási repertoárján edzőjének, Garri Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta. Önmagáért beszél, hogy ebben a mezőnyben hat győzelmet tudott elérni. Igazán bajban csak Lékó Péter elleni második partijában volt, de hidegvérrel védekezett, ahogy a kínai Wang Yue ellen sem vesztette el a fejét.

A torna utolsó fordulóját helyi idő szerint reggel 10 órakor kezdték, és Magnus sem arról híres, hogy imádna korán kelni. Tornagyőztesként ülhetett már sakkasztalhoz, de ez nem jelentett könnyebbséget az orosz Dmitrij Jakovenko számára. Magnus előtt új cél lebegett, nyeréssel átléphette volna a 2800 Élő-pontos bűvös határt. Ez űzte, hajtotta őt, és nem tétovázott, amikor kiskombinációra lehetősége nyílott. Jakovenko gyalogot vesztett, anyagi előnyét Carlsen magabiztosan értékesítette. Performance-pontszáma 3002, és a moszkvai tornát világranglista másodikként, 2801 ponttal játszhatja majd.

Nankingban Lékó Péternek nagyon nem jött ki a lépés. Egész versenyét döntően befolyásolta Magnustól az első fordulóban elszenvedett veresége. Hiányzott játékából az átütő erő, nyitásaiból nem jöttek ki sikerrel kecsegtető állások. Veszelin Topalov elleni veresége után már nem volt esélye jobb helyezésre. A moszkvai Tal-emlékversenyre nagyon össze kell szednie magát.

A tavalyi győztes VeszelinTopalov is halovány teljesítményt nyújtott. Nagy szerencséje volt Jakovenkó elleni partijában, másképp még gyengébb lett volna eredménye. Tejmur Radzsabov ellen mindent megpróbált a nyerés érdekében, de az azeri nagymester "kettős fedezékét" nem tudta feltörni. A kínai Wang Yue letta remikirály. Meglepő, hogy a tornán csak kilenc parti végződött döntéssel, s Magnus hat nyeréssel vette ki részét. Hárman is nyeretlenek maradtak, Lékó, Wang Yue és Radzsabov.

Az utolsó forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2762) - Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Orosz huszárjáték, 40)
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) -Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) döntetlen (Királyindiai védelem, 95)
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) 1 - 0 (Vezércsel, 38)

A II. Pearl Spring verseny végeredménye:
1.Magnus Carlsen (norvég) 8 pont
2. VeszelinTopalov (bolgár) 5,5
3. Wang Yue (kínai) 4,5
4-6. Tejmur Radzsabov (azeri), Lékó Péter (magyar) és Dmitrij Jakovenko (orosz) 4

Élő-pontszámok változása:
Magnus Carlsen + 28,8, Veszelin Topalov - 3,4, Wang Yue + 1,8, Tejmur Radzsabov - 8,8, Lékó Péter - 10, Dmitrij Jakovenko - 6,5.

Moszkvában november 5. és 14. között rendezik meg a IV. Mihail Tal emlékversenyt. A norvég Magnus Carlsen nankingi eredményének köszönhetően 2801 Élő-pontjával az első helyen kiemelt lesz. A résztvevők közül az örmény Levon Aronjan és az orosz Peter Szvidler pontszáma a Klubcsapatok Európa-kupája és a csapat Európa-bajnokságon elért eredményével változhat, az ukrán Vasziij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand pontszámát ohridi teljesítményük befolyásolhatja.

A verseny résztvevői a virtuális Élő-pontjaik alapján:
Magnus Carlsen (norvég, 2801)
Viswanathan Anand(indiai, 2788)
Levon Aronjan (örmény, 2787,3)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772)
Borisz Gelfand (izraeli, 2753,8)
Lékó Péter (magyar, 2752)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2750)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749, 3)
Peter Szvidler (orosz, 2749,5)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2741)