Vágólapra másolva!

Kétmillió eurós pénzdíjért küzdenek a szófiai sakkdöntőn

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) görögországi Halkidikiben megtartott kongresszusán döntés született arról, hogy jövő tavasszal Szófia rendezheti meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, a bolgár Veszelin Topalov világbajnoki döntőjét.

A nagymesterek kétmillió eurós díjon osztoznak, a FIDE kasszája 400 ezer euróval gazdagodik, a rendezésre 600 ezer eurót fordítanak. Banki garanciát technikai okok miatt nem tudtak benyújtani, de a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov a FIDE vezérkarához írt levelében személyes garanciát vállalt a 3 millió eurós összegre. Legkésőbb december 10-ig aláírják a végső szerződést. A párosmérkőzés pontos időpontjáról a két nagymesterrel történő egyeztetés után határoznak.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov idén februárban az amerikai Gata Kamsky elleni győzelemmel lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Topalov győzelme után a bolgárok már jelezték, hogy pályáznak a világbajnoki döntő megrendezésére is. Anand többször is kifejtette, hogy szívesebben játszana semleges pályán. Kezdetben biztatóan alakultak a FIDE és dortmundi UEP - a tavalyi Anand-Kramnyik párharc szervezője - közötti tárgyalások. A dortmundiak nem csak a döntő megrendezésére gondoltak, hanem a világbajnok-jelölti párosmérkőzések (akkor még 8 résztvevős világbajnok-jelölti versenyről szólt a döntés) megszervezésére is. A tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, és ezzel Szófia esélyei reálissá váltak. A bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov találkozott Topalovval és menedzserével, Szilvio Danajlovval is, és a megbeszélést követően vált hivatalossá, hogy megpályázzák a rendezést.

Többször is meghosszabbították a jelentkezési határidőt, Szingapúr és Isztambul is benyújtotta rendezési szándékát, de jóval szerényebb díjat, csak egymillió eurót kínáltak. A kétmillió eurós díjalap, Bojko Boriszov miniszterelnök személyes garanciát vállaló levele meggyőzte a FIDE végrehajtó bizottságát, majd a kongresszusi küldötteket is. Az indiai világbajnoknak nincs mérlegelési joga, Szófiában kell lejátszania a döntőt, másképp játék nélkül elveszti címét. A szervezéssel, a rendezéssel kapcsolatban természetesen lehetnek észrevételei, kérései, az időpontra vonatkozó javaslatai. Az előzetes javaslat alapján április 5-én kezdődne a 12 játszmás párharc, 6-6 esetén rapid rájátszás, vagy esetleg villámpartik döntenének. A nagymestereknek pár héten belül alá kell írniuk a szerződést.

A FIDE 80. Kongresszusán a következő világbajnoki ciklusra született egy meglepő döntés. A 8 résztvevős világbajnok-jelölti párosmérkőzések megrendezésére Azerbajdzsán fővárosa, Baku pályázott. Az örmény Levon Aronjan a Grand Prix-sorozat győzteseként már világbajnokjelölt, ahogy az Anand-Topalov párharc vesztese és Gata Kamsky is. Ketten Élő-pontszámuk alapján játszhatnak, egy hely még kiadó a Grand Prix-ről. Az idei Világkupa győztese szerez még jogot a részvételre, egy nagymestert a rendezők jelölhetnek ki. Tejmur Radzsabov jó eséllyel pályázik a továbbjutásra, ebben az esetben két azeri világbajnok-jelölt lenne. Az azeri-örmény viszály miatt úgy döntöttek, hogy az a négyes, amelynek Aronjan is a tagja, semleges országban játssza le 4-4 játszmás meccseit. Amennyiben Aronjan döntőbe kerül, akkor a kihívó jogáért a hatjátszmás párosmérkőzést semleges helyszínen rendezik meg. Ha az örmény nagymester nem kerül a döntőbe, akkor Baku rendezheti meg a párharcot.

A beosztáskor az Anand-Topalov világbajnoki döntő vesztese lesz az 1-es rajtszámú, a többi résztvevőt a 2010-es januári lista alapján rangsorolják. Az első körben 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 a párosítás, négyjátszmás meccseket vívnak a nagymesterek, 2-2 esetén rájátszás dönt. A legjobb négy között a győztesek mérkőznek meg, az első meccs győztese a negyedik párharc nyertesével, illetve a második mérkőzést nyerő a harmadik győztesével. (A virtuális ranglistás pontszámok alapján Aronjan most 3-as, de még az Eb, illetve a moszkvai Tal-emlékverseny is nagyban befolyásolja a rangsort.) A két nyertes játssza a döntőt, ami 6 játszmás, a győztes lesz 2011-ben a világbajnok kihívója. A FIDE nettó 420 ezer eurós díjalapot szeretett volna elérni, ennek szellemében hirdette meg a tornát. Arról nem szólt a híradás, hogy Baku teljesítette-e ezt az elvárást, illetve hogy a semleges helyszín rendezési költségeit ki fizeti.