Vágólapra másolva!
A nankingi szuperverseny ötödik fordulójában a 18 esztendős norvég Magnus Carlsen villámgyőzelmet aratott. Az azeri Tejmur Radzsabov már a 25. lépés után feladásra kényszerült. Carlsen a viadal első félideje után kétpontos előnnyel vezet, a szupernagymesterek naponta számolt világranglistáján már a második a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov mögött. Lékó Péter világossal 51 lépésben remizett az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A spanyol megnyitás berlini változatában nagymesterünk nem tudott előnybe kerülni. Topalov erejéből is csak remire futotta Wang Yue ellen. A kínai nagymester öt döntetlennel a második helyen áll. A szombati szabadnap után a vasárnapi hatodik partijában Lékó világos lesz Carlsennel szemben.

Káprázatos eredménnyel, kétpontos vezetéssel zárta a norvég Magnus Carlsen a nankingi II. Pearl Spring szuperverseny első félidejét. A viadal ötödik játéknapján Magnus 25 lépésben győzte le Tejmur Radzsabovot. Az azeri sakkozó elhanyagolta királyszárnyának fejlesztését, két aktív huszárlépése világos malmára hajtotta a vizet. Korai időzavar, teljes pánik Radzsabov soraiban, a büntetés nem maradt el. Carlsen az öt partból elért 4,5 pontja 3128(!) performance-pontszámnak felel meg.

A naponta számolt virtuális világranglistán 2791,4 ponttal már a második a 2803,8 ponttal vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov mögött. Nagy kérdés, hogy edzője, Garri Kaszparov milyen tanácsot ad most tanítványának. Kockáztasson, vagy biztos játékkal érjen-e célba? Láthatóan a "király" tanácsai a megnyitási változatok megválasztásában telitalálatok voltak.

Lékó Péter pályafutása során hatodszor remizett az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A spanyol megnyitás berlini változatában minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Nagymesterünk eddig -5 ponton áll, még mindig hatodik a rangsorban. Topalov halovány teljesítményt nyújtott az első körben. Carlsentől elszenvedett veresége mellett csak négy remije van. A torna különlegessége, hogy még mindig öten nyeretlenek. A pontvadászat vasárnap folytatódik.

Az 5. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2762) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) döntetlen (Spanyol megnyitás, 51)
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 25)
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) -Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Szláv védelem, 46)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 4,5 pont
2. Wang Yue 2,5
3-6. Lékó Péter, Dmitrij Jakovenko, Tejmur Radzsabov és Veszelin Topalov 2

A vasárnapi 6. forduló párosítása:
Lékó - Carlsen
Jakovenko-Topalov
Radzsabov -Wang Yue