Vágólapra másolva!
Helsinki bizonyosan nem tartozik majd Sebestyén Júlia kedvenc városai közé. Európa-bajnok műkorcsolyázónőnket alaposan lepontozták a finn fővárosban rendezett múlt heti Eb-n, a rövid programban általános megdöbbenésre csupán a 14. lett, s innen egy jól sikerült kűrrel is csak a 8. helyre tudott előrelépni.

- Elutazás előtt azt mondta, mindenképpen szeretne fellépni a gálán. Ehhez az első ötben kellett volna végeznie, vagyis vasárnap már nem korcsolyázhatott. Ennek ellenére kiment a csarnokba, és felült a nézőtérre?
- Nem ültem fel, de a történtek után ezt talán meg lehet érteni... Nagyon rossz érzések kavarogtak bennem. Így inkább szétnéztem Helsinki belvárosában, utána pedig a magyar pontozóval, Balczó Katalinnal átmentünk egy kis szigetre, ahol egy erőd van. A televízióban amúgy a gála végét láttam, akkorra visszaértem a szállodába.

- Mit szól ahhoz, hogy a rövid programban a technikai zsűri két szemre tökéletes ugrását is visszaminősítette?
- Igazságtalan döntések tartom. A tripla Lutzom, amelyre mindenki azt mondja, hogy a női mezőnyben a legszebb, most is teljesen "tiszta" volt. Ha hiányosan ugrottam volna meg, tehát hiányzott volna belőle egy negyed fordulat, mert ebben az esetben valóban visszaminősíthető az ugrás, akkor abból a magasságból hatalmasat kellett volna esnem. Az, hogy nem teli talpra, hanem spiccre érkeztem, semmit sem vonhatna le az értékéből. Ami a flipet illeti, kétségtelen, nem annyira látványosan ugrom belső élről, ahogy kellene, de nem is olyan feltűnően külső ívről, mint sokan mások. S nehéz megemészteni, hogy most nem fogadták el, holott a korábbi versenyeimen is ugyanígy ugrottam, és akkor még jó volt...

- Miért pikkelhetett önre a technikai zsűri?
- Meggyőződésem, a zsűrinek azt volt a célja, hogy a rövid program után minél nagyobb hátrányban legyek a három finn versenyzővel szemben. Az Eb-t Helsinkiben rendezték, és emellett a finn sportdiplomácia még nagyon erős is. A pontozók az edzésen láthatták, hogy nagyon jó formában vagyok, és veszélyt jelentek a hazaiakra... Így viszont, hogy a rövid programban letettek a tizennegyedik helyre, a kűrben a mezőny elején kellett futnom, és itt a sportág sajátosságaiból adódóan már eleve nem kaphattam magas pontszámot. Ha később, az utolsó csoportban futok, a kűröm szerintem ugyanannyit ér, mint a finn Pöykiöé, aki végül harmadik lett.

- Vagyis lett volna esélye az éremszerzésre?
- Azt nem állítom, hogy ha a rövid program után a harmadik helyen állok, akkor biztosan még jobb kűrt futottam volna. Ez olyan sportág, ahol nagyon fontos, ki milyen idegállapotban tud kimenni a jégre, mennyire képes koncentrálni. Szóval, bármi megtörténhetett volna. Az is, hogy kijön a lépés, de előfordulhat, hogy elizgulom.

Forrás: AFP

- Milyen visszhangja volt a lepontozásának?
- Mondhatom, hogy mindenki döbbenten fogadta. Az Eurosport szakkommentátora, az olimpiai bajnok jégtáncos francia Gwendal Peizerat is megjegyezte, érthetetlen számára, miért vették el a Lutzomat... És hasonló véleményen volt a kétszeres Európa-bajnok olasz Carolina Kostner német edzője is.

- Edzésre mikor megy legközelebb?
- Egyelőre kell pár nap, hogy megnyugodjak, és átgondoljam, érdemes-e folytatnom a korcsolyázást... Mert semmi garancia nincs arra, hogy ami a most az Eb-n megtörtént velem, az a Los Angeles-i vb-n nem fordul elő. Az biztos, hogy februárban idén is elutazom Észak-Koreába, akárcsak tavaly, most is meghívtak fellépni az elnök születésnapja alkalmából rendezendő ünnepségsorozat műkorcsolya gálájára.