Vágólapra másolva!
A pénteki egy után szombaton újabb két aranyérmet szereztek a magyar versenyzők a portugáliai Crestumában zajló maratoni kajak-kenu világbajnokságon: Csabai Edvin nyert a kenu egyesek között, az ifjúsági női kajakpárosok versenyében pedig kettős magyar győzelem született.

Csabai az egész futam alatt rendkívül magabiztosan versenyzett. Végig az élbolyban haladt spanyol és német riválisával, s egészen a célig nagy tempóban siklott együtt a három hajó, de a finist a magyar bírta a legjobban. Női K-1-ben Csay Renátának ezúttal nem jött össze az arany, de csak egy hajszál választotta el tőle: a hajrában nem tudta megelőzni portugál riválisát, egy másodperc különbséggel lett második.

A felnőtteknél a férfi K-1 volt szombaton az egyetlen versenyszám, ahol nem sikerült érmes helyen befutnia magyar hajónak: Salga István 9., Noé Milán pedig 16. lett.

Az ifjúsági kajakpárosoknál - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - a Fónagy Veronika, Groholy Orsolya duó drámai csatában nyert, mögöttük a Gergopoulou Alexandra, Farkasdi Ramóna kettős lett a második. A fiúk hasonló számában Szabó Balázs és Rauscher Máté harmadikként ért célba.

Storcz Botond, a felnőttcsapat szövetségi kapitány így értékelte a szombati napot: "Nem találok arra szavakat, hogy mennyire komoly teljesítményt nyújtott a mai napon a magyar válogatott. A táv hosszához képest hihetetlen iramban zajlottak a döntők, de szerencsére a mieink szinte minden futamban bírták, sőt diktálták az iramat, nagyon kietettek magukért. Ráadásul a világbajnokság szervezői profi munkát végeztek, ez a hétvége a kajak-kenu ünnepe."

A pénteki nyitónapon egy arany- és három bronzérmet szereztek a magyarok, az U23-as és az ifjúsági korosztály versenyeiben. A vb vasárnap zárul.