Vágólapra másolva!

Pakson hetedszer sakkoznak Marx György emlékére

Pakson a hét éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával szeptember 25. és október 5. között női és férfi hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi nagymesterversenyt rendeznek. Mindkét torna felkészülési verseny is az Újvidéken október 22. és 30. között megrendezésre csapat Európa-bajnokságra. Vajda Szidónia és Gara Tícia, valamint Almási Zoltán és Berkes Ferenc számára főpróba a viadal.

A világhírű atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő egyik legrangosabb hazai viadala. A 16-os kategóriájú, 2631-es Élő-átlagú férfi, és az első ízben megrendezésre kerülő női nagymesterverseny fővédnöke Süli János, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. Az ESZI Főiskolai épületben (Paks, Dózsa György út 95.) a nagymesterversenyek mellett még nyílt tornát, rapid, villám és gyerekversenyt is rendeznek.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927 óta a sakkolimpiákon bajnoki címet, illetve érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.
A paksi sakkcsapat sorozatban végez a dobogón az országos csapatbajnokságon, az elmúlt négy évben harmadikok voltak, 2005-ben ezüstérmesek. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, kilencszer nyertek ifjúsági csapatbajnokságot.

A 22 éves Berkes Ferenc hét éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, négy éve a junior világbajnokságon remek hajrával ezüstérmesként zárta szereplését. Berkes 16 évesen már nagymester, 2004-ben éve elhódította a felnőtt bajnoki címet, két éve megismételte sikerét, válogatottunk oszlopos tagjává vált. A torinói sakkolimpián bravúros ötödik helyet elért együttesünk egyik kulcsembere volt. Junior világbajnokuk, Ács Péter a 2002-es bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében.

A Marx György emlékére rendezett versenysorozat első állomásaként 2003-ban Polgár Judit és Borisz Gelfand vívott nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést, az izraeli nagymester 6-2-re nyert. Egy évvel később már 6 résztvevős tornát rendeztek, a generációk párharcának jegyében is zajlott a viadal, amelyen óriási meglepetésre a 73 éves Viktor Korcsnoj győzött. 2005-ben szép magyar sikernek örülhettünk, Almási Zoltán végzett az élen. Három éve az indiai Pentala Harikrishna veretlenül, egypontos előnnyel győzött. Meglepő volt, hogy három nyeréséből kettőt éppen a címvédő Almási Zoltánnal szemben ért el. Nagymesterünk túlzott kockázatokat vállalt, nem sejthette, hogy békésebb tempóban is elérhette volna célját.

Szép magyar sikert hozott az V. Marx György emlékverseny. Több nyeréssel Ács Péter vehette át a győztesnek járó trófeát. A torna utolsó fordulójában Ács Péter nyert a svájci Viktor Korcsnoj ellen. A veterán nagymester sakkvakság áldozata lett, nem látta, hogy kivédheti a fenyegető mattot. A torna 30 játszmájából 17 végződött döntéssel, világossal 11-szer voltak eredményesek.

A francia Maxime Vachier-Lagrave nagy sikerével fejeződött be a VI. Marx György emlékverseny. A 18 éves nagymester veretlenül, egypontos előnnyel ért elsőként a célba. Számára nehezen indult a torna, három remi után nem kis szerencsével nyert Ács Péter ellen, és a nyerés lendületet adott neki. A kilencedik játéknapon szegődött még mellé Fortuna, a holland Daniel Stellwagen nyerést hagyott ki. A 15-ös kategóriájú torna doyenje, az 55 éves Alekszander Beljavszkij lett a második, Berkes Ferenc ötvenszázalékos eredménnyel harmadik, az igazi tűz hiányzott a játékából. A paksi sakkozó csak klubtársa, Ács Péter ellen tudott nyerni. A viadal 30 játszmájából 13 végződött döntéssel.

A VI. Marx György emlékverseny végeredménye:
1.Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2681) 7 pont
2. Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2606) 6
3. Berkes Ferenc (magyar, 2645) 5
4. Gabriel Szargiszjan (örmény, 2660) 4,5
5. Daniel Stellwagen (holland, 2616) 4
6. Ács Péter (magyar, 2544) 3,5

Pakson a sorozat eddigi legerősebb versenyének megnyitó ünnepségét és a sorsolást ma este tartják. A 2631- es Élő-átlagú, 16-os kategóriájú viadalon a nyolcszoros bajnok Almási Zoltán az első helyre rangsorolt nagymester. A harci szellemet segíti a versenykiírás azon pontja, hogy az első negyven lépésben csak a bíró beleegyezésével lehet döntetlent ajánlani. (Jól tudjuk azonban, hogy a szabály lépésismétléssel "kijátszható".)

A VII. Marx György emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Almási Zoltán (magyar, 2685)
Georg Meier (német, 2664)
Berkes Ferenc (magyar, 2663)
Surya Ganguly (indiai, 2634)
Eltai Safarli (azeri, 2587)
Ács Péter (magyar, 2550)

Pakson először rendeznek női nagymesterversenyt, és ez a csapat Európa-bajnokságon válogatottunkban szereplő Vajda Szidónia és Gara Tícia számára a sikeres felkészülés egyik állomása lehet. Hosszas vívódás után dőlt el, hogy Vajda Szidónia lesz az Eb-n az éltáblásunk, és a csapatkapitány, Flumbort András nemzetközi mester taktikai okokból az augusztusi magyar bajnokságon holtversenyben az első helyen végzett Gara Tíciát csak a negyedik táblára jelölte. Rudolf Anna a második, a bajnok Gara Anita a harmadik táblás és Lakos Nikoletta a tartalék. A 9 fordulós svájci rendszerű Eb-n a meccspontok döntenek

A női nagymesterverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Vajda Szidónia (magyar, 2375)
Gara Tícia (magyar, 2364)
Joanna Majdan (lengyel, 2361)
Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341)
Julia Kocsetkova (orosz, 2305)
Tóth Lili (magyar, 2171)

A tornákról a www.ase.hu/marxgy/2009 honlapon internetes élő közvetítés lesz, az első fordulót szeptember 25-én játsszák 15 órától.