Vágólapra másolva!
Az orosz Alekszandr Griscsuk az örmény Levon Aronjannal holtversenyben vezet a bilbaói sakk Grand Slam-döntő első félideje után. Szerdán szünnap lesz, csütörtökön Aronjan-Griscsuk rangadóra kerül sor.

A spanyolországi torna harmadik fordulójában az éllovas Griscsuk a spanyol megnyitású partiban súlyos időzavarba került az először orosz színekben játszó Szergej Karjakinnal szemben. Rosszul védekezett, Karjakin szép támadásvezetéssel megszerezte első győzelmét. Sötéttel nyert Aronjan. A spanyol megnyitás Marshall-támadásában a spanyol Alekszej Shirov már a 29. lépés után kapitulált. Az első körben a hat partiból öt döntéssel végződött. A szerdai pihenőnap után következik ellenkező színelosztással a második félidő, a negyedik játéknapon Aronjan-Griscsuk összecsapás lesz.

Szergej Karjakin huszárjai, Levon Aronjan vezére volt a főszereplő a harmadik forduló spanyol megnyitású játszmáinak. A19 esztendős Karjakin hivatalosan Bilbaóban játszik először orosz színekben, miután júliusban megkapta az állampolgárságot. Moszkvában Jurij Dohojannal dolgozik együtt, aki sokáig Garri Kaszparov első számú edzője volt. Ukrán színekben a 2004-es sakkolimpián aranyérmes Karjakin az orosz válogatottal 2000-ben és 2002-ben olimpiai bajnok Griscsukkal a spanyol megnyitás egyik főváltozatában mérkőzött meg. A szokásos manővereket láttuk, a világos huszárok a királyszárny felé törtek. Griscsuk bizonytalan volt, túl sokat meditált, és korán időzavarba került. Karjakin egy pillanatban komoly menekülési esélyt adott honfitársának, ezt azonban a 7 évvel idősebb rivális nem használta ki. Tetszetős volt a parti befejezése, a huszárok játszották a főszerepet, majd egy szép minőségáldozat jelentette a végső csapást.

A kétszeres olimpiai bajnok Lavon Aronjan a kedvenc Marshall-támadását játszotta meg, a 21. lépésben újított. A Fh3-as ötlet felkészületlenül érte a spanyol Alekszej Shirovot. Nagyon szerette volna "lerázni" az örmény sakkozó vezérét, de Aronjan nem engedte a cserét, el-eltáncolt. Shirov időzavarba került, óvatlan 29.Vf3 lépésével azonnal vesztőt húzott. Látszólag korai volt a feladása, de királyát fenyegető veszélyeket nem tudta hárítani.

A Grand Slam-döntő első félideje minden várakozást felülmúlt. A hat partiból öt is döntéssel végződött, négyszer a világossal játszók voltak eredményesek.

A 3. forduló eredményei:
Szergej Karjakin (orosz, 2722) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 39)
Alekszej Shirov (spanyol, 2730) - Levon Aronjan (örmény, 2773) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 29)

A verseny állása:
1-2. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan 6 pont
3. Szergej Karjakin 4
4. Alekszej Shirov 1

A klasszikus pontozás szerint:
1-2. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan 2 pont
3. Szergej Karjakin 1,5
4. Alekszaj Shirov 0,5

A csütörtöki 4. forduló párosítása:
Shirov - Karjakin
Aronjan - Griscsuk