Vágólapra másolva!
A nankingi szuperversenyen Lékó Péter vereséggel kezdte meg szereplését. Az első játéknapon a norvég Magnus Carlsen ellen a sötét bábukat vezette. Carlsen 1.e4-gyel nyitott és meglepetésre skót megnyitást játszott. Az ismert gyalogáldozatos varit vetette be, és Péter tisztjei passzivitásba szorultak. Nagymesterünk időzavarban kétségbeesett tisztáldozata csak meggyorsította a véget. Lékó a második fordulóban Radzsabovval  világossal mérkőzik meg.

Először vesztett klasszikus gondolkodási idejű partit Lékó Péter a norvég Magnus Carlsen ellen. Amikor Magnus volt a világos, a Nimzoindiai védelmű, vezérindiai védelmű partikban mérték össze erejüket, vagy éppen a spanyol megnyitásban csatáztak. A tavalyi miskolci rapid párharcukat Carlsen 5-3-ra megnyerte, a Caro-Kann védelem ellen nyert, majd sötéttel a vezérindiai védelemben győzött. Ezúttal Carlsen meglepetésről gondoskodott, skót megnyitást játszott. Fél éve már Garri Kaszparov az egyik edzője, és az orosz exvilágbajnok maga is többször kacérkodott a látszólag "szerény" nyitással, újabb és újabb ötleteket vetett be.

Sajnos jól gondolták, hogy nagymesterünkre hat majd a meglepetés ereje, a gyalogáldozatért cserébe világos szép ellenértéket kap, és nehéz volt a sötét tiszteknek a helyét megtalálni a sakktáblán. Péter sokat gondolkodott, és 16...Kh8 lépésével nagy tempót ajándékozott ellenfelének. A világos vezérszárnyi akció veszélyesen bontakozott ki. A 23...Hg8 átengedte a világosnak a c6 mezőt, elgyengültek a sötét vezérszárnyi gyalogok. Időzavarban Lékó tisztet áldozott, de Carlsen könnyedén hárította a látszatfenyegetéseket, értékes győzelemmel kezdte meg szereplését.

Sikeresen mutatkozott be az orosz Dmitrij Jakovenko, nehéz küzdelemben kiremizte a címvédő bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot. Időben talált ellenjátékot, Topalov nem tehetett mást, mint örökös sakkot tartott. Pontosztozkodással zárult a kínai Wang Yue és az azeri Tejmur Radzsabov partija is, izgalommentes volt a találkozó.

Az első forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Lékó Péter (magyar, 2762)1 - 0 (Skót megnyitás, 44)
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) döntetlen (Katalán megnyitás, 43)
Wang Yue (kínai, 2736)- Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) döntetlen (Királyindiai védelem, 38)

A 2. forduló párosítása:
Lékó - Radzsabov
Jakovenko - Wang Yue
Carlsen - Topalov