Vágólapra másolva!
"Most egyértelműen azt gondolom, hogy az erő és a fej döntött az én javamra szombaton" - mondta vasárnap Kiss Balázs, a magyar birkózás 25. világbajnoka.

A BVSC versenyzője nehéz, fáradtságos menetelés végén ülhetett fel a kötöttfogásúak 96 kg-os kategóriájának trónjára a dániai Herningben, öt mérkőzéséből négyet három menetben nyert csak meg, köztük a svéd Jimmy Lidberg elleni finálét is.

"Nehezen indult a nap, pontosabban nehézzé tettem, mert a fiatal német ellen már a következő meccsel voltam elfoglalva, s ez majdnem megbosszulta magát - elevenítette fel az eseménydús szombat első állomását. - Ezután jött az észt Nabi, akivel mindig nagyon nehéz dolgom van. Visszatekintve most is ez a meccs volt a legkeményebb, három menet, akció nélkül, de összejött, és ez a lényeg. Utána már belejöttem."

A svéd Jimmy Lidberg elleni döntő szinte egy külön történet, utólag mulatságosnak hangzó momentumokkal: "Az első menetben nem volt akció, az utolsó 30 másodpercben pedig én próbálkozhattam lentről. Hát meg is próbálkoztam a röhejes pörgetésemmel, legalábbis én így hívom, mert tízből kilencszer nem jön be, nem eszik meg a riválisok, hogy az egyik oldalra ijesztek, s a másikra pörgetek.

No persze nem ok nélkül döntöttem e mellett a vb-döntőben, ugyanis idén már több nehéz riválist vertem meg ezzel. Lidberg ellen most nem jött be, pedig egyébként nem volt teljesen reménytelen a dolog, végül azonban megkontrázott, s övé lett a menet. A második periódus ugyanúgy a végén dőlt el, én védekezhettem, s mivel nem hibáztam, egyenlítettem. A harmadikban az utolsó fél percre ő azt választotta, hogy védekezik, öt másodperccel a vége előtt azonban sikerült a pörgetés. A svédek egyébként bántóan nagyképűek voltak, a fiúk mesélték, hogy a meccs előtt már átjöttek a magyar táborba, hogy gratuláljanak az ezüstéremhez. Hát, ahhoz végül én gratuláltam nekik..."

Kívülről úgy tűnt, a magyar birkózó azzal nyerte a meccset, amivel az első menetben megbukott, azonban ez nem egészen így van. Ugyanis a végén nem trükközött, hanem erőből pörgetett. "Az igazság az, hogy nem én vagyok a legtechnikásabb, legvirtuózabb birkózó, azzal nyertem, hogy egyszerűen ledaráltam ellenfeleimet" - összegzett Kiss Balázs, aki nagyon mély gödörből mászott fel a vb-címig, ugyanis 2007-es Eb-harmadik helye után semmi nem jött neki össze, a pekingi olimpiáról is lemaradt.

Forrás: EPA

12 vesztes vb-döntő után ünnepelhetett ismét magyar birkózó

"Igazából az egész 2007-es esztendőben nagyszerű formában voltam, az Eb-elődöntőben ugyan éppen Lidbergtől kikaptam, ám igazán a kvalifikációs világbajnokság fájt. Bakuban a verseny előtt napokig nem aludtam, hánytam, ment a hasam egy vírus miatt, ezért a szőnyegre alig bírtam felmenni. 2008-ban aztán nagyon visszaestem, az ob-t valahogy meg tudtam nyerni, de az Eb-n hamar kiestem, ezért Virág Lajos mehetett az első kvalifikációs viadalra, s akkor ki is használta a lehetőségét, és - teljesen megérdemelten - ő indulhatott Pekingben. Fájt itthonról nézni az olimpiai döntőt, de aztán elkezdtem dolgozni megint. A tavasz még nem sikerült, de most minden összejött."

Kiss Balázs egy hosszú rossz sorozatot tört meg szombaton, legutóbb ugyanis Farkas Péter nyert vb-aranyat Magyarországnak, még 18 éve, 1991-ben. "Nagyon nagy dolog ez, tudom jól. Kiszámoltuk a srácokkal, hogy azóta 12 elveszített finálénk volt világbajnokságokon. Örülök, hogy én törtem meg a jeget - mondta boldogan a vendéglátó és turizmus szakos főiskolai hallgató, aki sokáig nem pihenhet a nagy siker után. - Hétfőtől ülhetek le tanulni, óriási elmaradásaim vannak a főiskolán. Utolsó éves vagyok, lesz dolgom bőven."