Vágólapra másolva!
Valenciában, a világbajnokok nosztalgiameccsén Garri Kaszparov 3-1-re vezet Anatolij Karpov ellen. A párosmérkőzés második játéknapján az első partiban a sakkozás 12. világbajnoka, Karpov kihasználta a 13. világelső Kaszparov sorozatos hibáit, súlyos időzavara ellenére megszerezte első győzelmét. A negyedik rapidjátszmában Kaszparov fokozatosan növelte pozíciós előnyét, hátrányos állásban Karpov a 33. lépésben túllépte a gondolkodási időt. A párharc 8 villámpartival folytatódik, 5-5 perc lesz játszmánként a gondolkodási idejük és 2-2 másodperc lépésenként.

Korábbi világbajnoki döntőiket idézi, hogy Garri Kaszparov és Anatolij Karpov játszmáikban megnyitáselméleti párbajt is vívnak. A harmadik partiban ismét a Grünfeld védelemben csatáztak, Karpov a 10. lépésben tért el az első játszmában látott változattól. Meglepő volt Kaszparov 13...Fd4-es terve, fonalasan alakult ki sötét minőségáldozatával a bonyolult állás.

Garri fénykorában aligha húzott volna Fb2-öt, kínálta magát a Be8-e5 manőver. Karpov időzavara ellenére jól átlátta a bonyodalmakat, bár 28.h4 helyett 28.Ba5 jobb volt. kaszparov hibát hibára halmozott, nem használta ki menekülési esélyeit, majd ellenfele kapkodása közepette azonnal vesztőt húzott.

A vezércsel került terítékre a negyedik összecsapásukban, Karpov választott új tervet, de kiegyenlítést nem tudott elérni. Kaszparov nagy türelemmel építgette állását, a vezércsere után mindkét fronton játszott. Karpov védekezésre kényszerült, tisztjei nem találták a helyüket.

A c vonalon megjelentek a világos bástyák, sötétnek pedig fogyott a gondolkodási ideje. A sakkrajongók bánhatják, hogy nem láthatták miként fokozta volna Kaszparov döntővé előnyét, Karpov a 33. lépésben túllépte a gondolkodási időt. Lassú játékát látva nem sok jót jósolok számára a holnapi villámpartikban.

A második játéknap eredményei:
Anatolij Karpov (orosz, 2619) - Garri Kaszparov (orosz, 2812) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 36)
Garri Kaszparov (orosz, 2812) - Anatolij Karpov (orosz, 2619) 1 - 0 (Vezércsel, 33)

A párosmérkőzés állása:
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov 1 - 3 (0 - 1, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1)