Vágólapra másolva!
A Dél-afrikai Atlétikai Szövetség elnöke, Leonard Chuene szombaton bevallotta, hogy a berlini világbajnokság női 800 méteres számát megnyerő Caster Semenya már a vb előtt is átesett egy szexvizsgálaton. A sportvezető korábban ezt tagadta.

A dél-afrikai Mail & Guardian című újság nyilvánosságra hozta a Dél-afrikai Atlétikai Szövetség elnökének, Leonard Chuene-nek az e-maijeit, amelyből kiderült: Semenya már a világbajnokság előtt, augusztus 7-én szexvizsgálaton esett át, és miután a válogatott orvosa ennek megtudta az eredményét, arra kérte a 18 éves futót, hogy ne induljon el a világbajnokságon.

Leonard Chuene ezt megakadályozta, mondván: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem kérte Semenya visszalépését: "Ha nem engedjük futni, azzal csak megerősítjük azokat a vélekedéseket, melyek szerint eltér a normálistól." A sportvezető szombaton nyilvánosan bocsánatot kért, amiért elhallgatta, hogy tudott a szexvizsgálatról.

Hozzátette: "Senki nem ismeri még a pontos eredményeket, csak a médiában olvastuk, hogy hermafrodita lenne." Chuene elmondta még, hogy nem kíván lemondani, hiszen az megfutamodásnak tűnhet.

A 18 éves, férfias kinézetű és mély hangú sportoló nemével kapcsolatban a berlini atlétikai világbajnokság után merültek fel kétségek, a sportesemény után végre is hajtották Semenyán a szexvizsgálatot. Az ausztrál Daily Telegraph egy, a szexvizsgálatban részt vett emberre hivatkozva azt írta, hogy Semenyának nincsen méhe és petefészke, viszont belső férfi nemi szervekkel rendelkezik. Ez lehet az oka annak, hogy a sportoló szervezetében háromszor annyi tesztoszteront találtak, mint egy átlagos nő testében.

Forrás: AFP

Az IAAF elhatárolódott a lapban megjelentektől, mert hiába kapták már meg a vébén elvégzett vizsgálatok eredményeit Németországból, ám ezeket még megnézetik szakértőkkel, és ameddig ez nem történik meg, addig nem mondhatnak semmit a Semenya-ügyről. A szövetség november végére ígért állásfoglalást.

Pierre Weiss IAAF-főtitkár csütörtökön azt mondta: "Egyértelmű, hogy Semenya nő, de lehet, hogy nem száz százalékig. Utána kell járnunk, hogy származhatott-e előnye az esetleges interszexualitásából."

Dél-Afrikában is nagy visszhangja volt az ausztrál lap cikkének, Jacob Semenya, a futónő apja a beteg jelzővel illette a Sydney Daily Telegraph sztoriját, és nem érti, miért játszik Istent az újság.

Dorcus Semenya, a futó édesanyja szerint a féltékenység által vezérelt emberek írnak ilyen rossz szándékú cikkeket. A nagymama, Maphuthi Sekgale kiemelte: kislányként látta felnőni Castert, és nincs kétsége afelől, hogy unokája nő. Az ügyben megszólalt Makhenkesi Stofile dél-afrikai sportminiszter is, aki felháborodásának adott hangot: "Meg kell őt védenünk! Ő nő és a mi hősünk marad!"

A 18 éves dél-afrikai futó - aki hazájában azóta nemzeti hős lett - a semmiből tűnt elő három héttel az augusztusi vb előtt, és 1:56.72 perces idővel szerzett aranyérmet. Férfias külseje, illetve mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg nem is nő. A vb-arany után elvégzett, vizsgálatok miatt Semenya edzője, Wilfried Daniels hétfőn bejelentette visszavonulását.