Vágólapra másolva!
Hatalmas változáson ment keresztül az úszósport az utóbbi másfél évben, a piacon megjelent szuperdresszek hatására csaknem minden világcsúcs megdőlt, a versenyzők a szerelésüktől függően jelentős előnybe, illetve hátrányba kerültek egymáshoz képest. A magyar szövetség elnöke, Gyárfás Tamás szerint a technikai fejlődésnek nem lehet az útját állni, a sportszergyártó cégek versengése révén pénz áramlik a sportágba, a versenyzők pedig inkább választják a magas pénzdíjakat, mint az esélyegyenlőséget. A sportvezető azt tanácsolja a július 17-én kezdődő római világbajnokságra készülő úszóknak, hogy ne a dresszre, hanem az ellenfelekre összpontosítsanak, hiszen egy idő után úgyis mindegy lesz, hogy ki mit ölt magára.

A negyven, jelenleg érvényes világcsúcsból, amelyet 50 méteres medencében úsztak, mindössze hét olyan van, amely 2008 előtt született. Atlétikában 94 világcsúcsot tartanak számon, ezek közül csupán ötöt értek el 2008. január 1. után: a jamaicai Usain Bolt 100 és 200 méteres síkfutórekordja, a Boltot is a soraiban tudó jamaicai 4x100 méteres váltó csúcsa, Jelena Iszinbajeva rúdugróeredménye (505 cm), valamint a cseh Barbora Spotáková gerelyhajítócsúcsa. Idén még egyetlen világcsúcs sem született az atlétikai pályákon, a medencékben már huszonhat.

Ennél figyelemreméltóbb, hogy tavaly az a két úszóvilágcsúcs is megdőlt, amelyeket korábban megdönthetetlennek tartottak: Egerszegi Krisztina 1991-ből datálódó rekordja a 200 méteres hátúszásban (2:06.62 p) és az amerikai Janet Evans 1989-es világrekordja 800 gyorson (8:16.22 p). Mindkettőt Speedo LZR Racer dresszben múlták felül. Ezzel a ténnyel elérkeztünk a gyakori csúcsdöntések legfőbb okához: a világ piacvezető vízisportszer-gyártója által a NASA segítségével kifejlesztett, víztaszító anyagból készült dresszhez.

A csodaszerelést tavaly február közepén, a legnagyobb amerikai tévécsatorna, az NBC Today show-jában mutatták be. A modellek nem akárkik voltak: Michael Phelps, az akkor még csak hatszoros olimpiai bajnok úszósztár, Ryan Lochte, Amanda Beard, Dara Torres és még néhányan az amerikai úszóválogatott csillagai közül. A műsorvezető első, önkéntelen megjegyzése a következő volt: "Azt hittem, olyan lesz a tapintása, mint egy nejlonharisnyáé, ehelyett olyan, mintha egy széldzsekit fogtam volna meg..."

A műsorvezető ezzel azonnal rá is tapintott a lényegre. A LZR Racer, illetve leszármazottai olyan anyagból készültek, amely taszítja a vizet. Az anyag neve poliuretán - konkrét összetétele ipari titok -, amely összeszorítja a testet, főleg a törzset és a combot, s ezáltal még egy duci úszónak is áramvonalas külsőt kölcsönöz.

A hatás nem maradt el, kisvártatva elkezdtek hullani a világcsúcsok: 2008. február 18-tól a pekingi olimpia kezdetéig összesen ötvenkettő. Ebből az ötvenkettőből negyvennyolcat LZR Racerben úsztak. Magán a pekingi olimpián 25 világcsúcs született, ebből 23 LZR Racerben, egyedül a 200 méteres női gyorsúszásban két világrekordot felállító olasz Federica Pellegrini úszott más dresszben - Arena R-Evolution+-ban.

Forrás: AFP

A pekingi rekorderek közül csak Federica Pellegrini nem az LZR Racerben úszott

A 32 aranyéremből 29 a "Speedo-istálló" tulajdonába került - Phelps természetesen LZR-ben lett nyolcszoros, összesítésben immár tizennégyszers olimpiai bajnok -, a kivétel az 50 és a 100 méteres gyorsúszást megnyerő német Britta Steffen (adidas Techfit) és a már említett Pellegrini volt.

A márkahűség kérdőjelei

Cseh László három ezüstérmet vitt haza a kínai fővárosból, mindhármat Európa-csúccsal, mindhármat Phelps mögött s mindhármat Arena R-Evolution+-ban úszva. Soha nem tudjuk meg, mire vitte volna ugyanolyan úszódresszben, mint a nagy Michael Phelps.

A különböző országok úszószövetségeit ugyan szerződés köti egyes sportszergyártó cégekhez, ám megjegyzendő, hogy az új helyzetben a márkahűségnek és a szerződési fegyelemnek is vannak határai, legalábbis bizonyos országokban és bizonyos cégek esetében. Amikor tavaly nyilvánvalóvá vált a LZR Racer fölénye, a Nike engedélyezte versenyzőinek, hogy az Egyesült Államok olimpiai válogatóján olyan dresszben ússzanak, amilyenben csak akarnak.

A japánok ugyanezt tették: bár a szövetség hazai márkákkal (Mizuno, Asics, Descente) állt szerződésben, ők is liberalizálták a dresszhasználatot. Aminek aztán meg is lett az eredménye, hiszen Kitadzsima Koszuke mindkét férfi mellúszószámot megnyerte. Lehet, hogy Mizunóban is olimpiai bajnok lett volna, ez azonban nem bizonyítható, mint ahogy az ellenkezője sem.

Forrás: AFP

Cseh László Pekingben "hosszúnadrágban" úszta össze a három ezüstöt

A legfrissebb példa a német szövetségé, amely felbontotta szerződését az adidasszal, s bár ezáltal jókora szponzori pénztől esett el, mégis felhatalmazta úszóit a szabad dresszválasztásra.

A Magyar Úszó Szövetség az Arenával áll szerződésben. Az X-Glide - a R-Evolution+ tökéletesített változata - ugyancsak ott van az élvonalban: múlt csütörtökön Aaron Peirsol egy ilyen, csupán a lábat fedő "hosszúnadrágban" törte át száz háton az 52 másodperces álomhatárt (51.94 mp, a huszonnegyedik idei világcsúcs) az Egyesült Államok bajnokságán, Indianapolisban.

Múzeumi darab lett a csodadresszből

Ami idén eddig történt, arra nehéz szavakat találni. Olyan technológiai forradalom zajlik dresszügyben, ami a tavalyi csodacuccból, a Speedo LZR Racerből néhány hónap leforgása alatt múzeumi darabot csinált. Idén már ismét 26 világcsúcsnál járunk - tavaly február óta, az 50 méteres medencében elért és a rövid pályás eredményeket összesítve már 134-nél.

Az új sztár a Jaked, no meg a Blueseventy. Teljes egészében poliuretánból készült, taszítja a vizet, és minden bizonnyal növeli a sportoló lebegési képességét.

A FINA, a nemzetközi szövetség először januárban próbálta szabályozni a dresszkérdést. Korlátozták a felület nagyságát - nem takarhatja a nyakat, a vállakat, és bokánál lejjebb nem érhet -, s anyagának legfeljebb 50 százaléka lehet poliuretán.

Forrás: AFP

Francesco Fabbrica pózol büszkén az új kedvenccel, a Jaked dresszel

Aztán márciusban jöttek az újabb statútumok, végül június 22-én a legfrissebb döntések. Gyakorlatilag mindent engedélyeztek a FINA szakértői, beleértve a Jaked 01-t, az Arena X-Glide módosított változatát (nem az eredetit!) és a Blueseventy csúcsmodelljét is. Az Arena eredeti, "túlságosan poliuretános" modelljét azonban egyelőre nem, mi, magyarok most erre várunk.

Július 18. a hitelesített dresszek leadási határideje, Rómában, a világbajnokságon (július 19.-augusztus 2.) csak ilyenekben lehet úszni.

Reped a csőnaci

Az idei nyár slágere a Jaked J01 - darabja 318 angol font, azaz 103 ezer forint -, amelyet gyártója a következő jelmondattal hirdet: "It's more than skin - több mint bőr" (A logó előzménye, hogy ezeket a szupersíkos, hosszú szárú, gyakorlatilag súlytalan dresszeket angolul már nem is swimsuitnak, hanem skinsuitnak nevezik.)

A baj július elsején történt meg Pescarában, a Földközi-tengeri Játékok úszóversenyein. Flavia Zoccari, a 183 centis olasz úszónő a 200 méteres gyors döntőjének rajtja előtt fellépett a rajtkőre, majd a százezer forintos Jaked J01 fél méter hosszan elrepedt ott, ahol a legkínosabb: Zoccari fenekén. A versenyzőt kizárták a döntőből, s a világsajtót bejárták a fotók, amelyeken Zoccari tenyerével próbálja eltakarni meztelen hátsóját, miközben szégyenében potyognak a könnyei.

Ezek szerint a csúcsmodell nemcsak méregdrága, korlátozott mennyiségben kapható, és középszerű úszókból is világklasszist farag, hanem még megbízhatatlan is. Nem is csoda: lényegében minden anyagot kispóroltak már belőle, hogy minél könnyebb és síkosabb legyen.