Vágólapra másolva!
Kilencedszer nyerte meg a dormundi sakktornát az orosz Vlagyimir Kramnyik. Az exvilágbajnok a 37. Sparkassen Chess-Meeting utolsó fordulójában érdekes játszmában nyert a német Arkadij Naiditsch ellen. Minőséget áldozott, Naiditsch időzavarban elvétette a helyes védekezést, Kramnyik másodszor is megadásra kényszerítette, egypontos előnnyel megnyerte a viadalt. Lékó Péter jól felkészült az orosz Dmitrij Jakovenko Marshall-támadására, előnybe került, de minőségáldozata után nem talált nyerést, lépésismétléssel remi lett a parti. Nagymesterünk holtversenyben végzett a második helyen, jobb Berger-Sonneborn értékeléssel ezüstérmes lett, a norvég Magnus Carlsen vehette át a harmadiknak járó díjat. A 20-as kategóriájú viadalon a 30 partiból 8 végződött döntéssel, Kramnyik és Lékó megőrizte veretlenségét.

Dortmund Vlagyimir Kramnyik kedvenc városa. Kilencedszer győzött a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting tornán. Másfél évet kellett várnia tornagyőzelemre, utoljára 2007 novemberében a Tal-emlékversenyen aratott fényes diadalt. A verseny tempója nagyon jól megfelelt stratégiájának. Fölös kockázatot nem vállalt, de a nagy rivális, a norvég Magnus Carlsen ellen remekül megérezte az esélyt, gyalogot áldozott, elkerülte az örökös sakkot. Számítása bevált, a 16 évvel fiatalabb ellenfél türelmetlen volt, nagyot hibázott. Átvette a vezetést, honfitársa, Dmitrij Jakovenko ellen jól védekezett, sőt egy pillanatban nyerést hagyott ki, de a remivel is megőrizte előnyét.

Az utolsó fordulóban megcsillogtatta remek megnyitási felkészültségét. A német Arkadij Naiditsch tavaly érzékeny vereséget mért az orosz exvilágbajnokra, Kramnyik kettős győzelemmel vágott vissza. Az érdekes csatában a 18. lépésig a két játéknappal korábban játszott Lékó-Naiditsch parti nyomán haladtak, majd 18.Hf3-mal előkészítette a minőségáldozatot. Naiditsch királyával a vezérszárnyon próbált nyugalmat találni, de világos veszélyes szabadgyalogra tett szert. Naiditsch kellően át nem gondolt vezérlépése után a világos huszár is akcióba lépett, s ez eldöntötte a küzdelmet.

Lékó Péter holtversenyes társával, Dmitrij Jakovenkoval mérkőzött meg, és a spanyol megnyitás Marshall-támadásában vívtak meg. Villámgyorsan lehúzták a nyitást, nagymesterünk elkerülte a lépésismétlést, majd visszaáldozta a gyalogot, hogy tisztjeinek aktivitást biztosítson. Kedvezőbb állásban kissé türelmetlen volt, minőséget áldozott, három szabadgyalogot kapott ellenértékként, de Jakovenko aktív bástyája megakadályozta a világos gyalogok előretörését. Lépésismétléssel osztoztak meg a ponton és a második helyen. Egy győzelem és 9 döntetlen Péter idei dortmundi mérlege. Sötéttel semmi gondja nem volt a nyitásokban, világossal csak egy nyerést tudott kicsiholni. Jakovenko a tornán Fortuna kegyeltje volt.

A csalódott Magnus Carlsen nem tudott világossal nyerni a francia Etienne Bacrot ellen. Két győzelem mellett elvesztette a nagy derbit Kramnyikkal szemben. Meglepő volt, hogy sötéttel erőltette a Szevesnyikov-változatot, világossal nem volt igazán átütő erő a játékában. Az első négy helyezett egymás elleni játszmái közül csak kettő végződött döntéssel! Bacrot és Naiditsch nyeretlen maradt.

Az utolsó forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) - Arkadij Naiditsch (német, 2697) 1 - 0 (Vezércsel, 42)
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Etienne Bacrot (francia, 2721) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 39)
Lékó Péter (magyar, 2756) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

A verseny végeredménye:
1.Vlagyimir Kramnyik (orosz) 6,5 pont
2-4. Lékó Péter (magyar), Dmitrij Jakovenko (orosz) és Magnus Carlsen (norvég) 5,5
5. Etienne Bacrot (francia) 4
6. Arkadij Naiditsch (német) 3

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A nagymesterek Élő-pontszámainak változása:
Vlagyimir Kramnyik + 12, Lékó Péter + 3, Magnus Carlsen 0, Dmitrij Jakovenko + 2, Etienne Bacrot - 6, Arkadij Naiditsch - 12 pont.