Vágólapra másolva!

Anand és Aronjan címvédőként játszik a rapidsakk-vébén

Mainzban július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a Chess Classic 2009 sakkfesztivált. A fénypont ezúttal is a Grenkeleasing négyrésztvevős rapid világbajnoksága lesz. A címvédő indiai világbajnok Viswanathan Anand, az örmény Levon Aronjan, a német Arkadij Naiditsch és az orosz Jan Nepomnjacsij küzd meg a kétfordulós tornán, az első két helyezett vasárnap játssza a döntőt. A Fischer Random Chess (Chess960) szabályai szerint is négyen csatáznak, Aronjannak az amerikai Hikaru Nakamura, a szlovák Szergej Movszeszjan és a moldáv Viorel Bologan lesz az ellenfele. Neves nagymesterek is indulnak a nyílt tornákon, először a Chess960, majd a rapidversenyen.

A sakkfesztivál a július 27-án megtartott sajtótájékoztatóval kezdődött meg, majd Levon Aronjan 40 táblás szimultánt játszott lelkes amatőrökkel. Aronjannak igen zsúfolt a programja, hiszen a rapid-vb előtt még a Chess960 viadalon is játszik, a négyrésztvevős vb-n címvédőként szerepel. A szabályok szerint a tisztek helyzetét a táblán kisorsolják, a megnyitáselméleti ismeretek helyett a kreativitásé a főszerep, néha nagyon nehéz kiszabadítani a fura helyzetből startoló tiszteket. A sikert sikerre halmozó amerikai Hikaru Nakamura, a szlovák Szergej Movszeszjan és a moldáv Viorel Bologan lesznek a riválisai a július 28. és 30. között megrendezendő kétfordulós viadalon, ahol az első két helyezett játssza a döntőt. 20-20 perc a gondolkodási idejük és 5-5 másodperc lépésenként az extraidő

Nagy érdeklődéssel várjuk a 14. Grenkeleasing rapid világbajnokságot, amelyet július 31. és augusztus 2. között rendeznek meg. A címvédő indiai világbajnok Viswanathan Anand, Aronjan, a tavalyi nyílt rapidtorna győztese, az orosz Jan Nepomnjacsij és a német Arkadij Naiditsch először kétfordulós versenyen mérik össze erejüket, az első két helyezett vasárnap vívja meg a döntőt, a harmadik és negyedik helyezett a bronzéremért küzd meg. Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc. Anand már kilencedszer játszik a Rajna-parti városban, ahova Frankfurtból költözött a hagyományos verseny. A rapid sakkozás királya eddig valamennyi párosmeccsen győztesként állhatott fel a sakkasztaltól. 2001-ben a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal vívott tízjátszmás meccset, 5-5-re végződött a csatájuk, majd a villámpartikban Anand nyert. Egy évvel később az újdonsült FIDE világbajnok, az ukrán Ruszlan Ponomarjov volt az ellenfele, az indiai exvilágbajnok a nyolcjátszmás mérkőzésen 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott.

Hat éve Polgár Judittal emlékezetes nagy meccset játszott, nagymesternőnk háromszor is vezetést szerzett, Anand mindháromszor egyenlített, majd az utolsó játéknapon mindkét partiban nyert, 5-3-ra győzött. 2004-ben a spanyol Alekszej Shirovval csatázott, laza eleganciával nyert 5-3-ra. Négy éve Anand az orosz Alekszandr Griscsukkal mérkőzött meg, a szokásos 5-3-mal nyert az indiai exvilágbajnok. Vishy 2006-ban az azeri Tejmur Radzsabovval mérte össze erejét, a győztes személye és az eredmény sem változott. 2007-ben az örmény Levon Aronjan, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a francia Etienne Bacrot társaságában vívta a versenyt, a döntőben 2,5-1,5-re nyert Aronjan ellen.

Tavaly Mainzban nyolcadszor ünnepelték győztesként Viswanathan Anandot. Az indiai világbajnok a döntőben a vártnál könnyebben győzte le kihívóját, Magnus Carlsent. A négyjátszmás mérkőzés rosszul kezdődött az ifjú titán számára, nem változtatott a megnyitáson, ismét a sárkány-változatot vetette be. "Villámkezű Vishy" azonban meglepetést tálalt fel, a taktikai adok-kapok során Anand könnyebben is nyerhetett volna, végül begyűjtötte az egész pontot. A bieli tornától láthatóan fáradt Carlsen simán vesztett világossal a katalán megnyitásban. A harmadik játszmában a világbajnok már a 3.Fb5+-os változat mellett döntött, jobb állást remire rontott, de ezzel már megnyerte a döntőt, majd remivel 3-1-re nyerte a párharcot.

Óriási csata dúlt a harmadik helyért vívott meccsen. Polgár Judit az előcsatározások során kétszer is kikapott az orosz Alekszander Morozevicstől, de ezúttal sokkal jobban játszott. Igaz valamennyi partiban a megnyitás után időhátrányba került, de sikerrel taktikai útra terelte az összecsapásokat. Az első játszmában Morozevics nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. A második parti kisebb krimivel ért fel, kölcsönösen hibáztak, többször is megfordult az állás, egy pillanatban négy vezér is volt a táblán. Az óriási kapkodásban Moro végül örökös sakkal megmentette a játszmát. Judit tisztet áldozott a harmadik partiban, az orosz nagymester pontatlanul védekezett, itt is nagy kapkodás lett a vége. A mérkőzést végül Morozevics a második spanyol játszmában nyerte meg. Volt izgalom bőven, de végül sötét feltartóztatta világos szabadgyalogjait, 2,5-1,5-tel Morozevics lett a harmadik.

Az amatőrök számára is nyitott a Chess960, illetve a rapidtorna. Július 30-án és 31-én a 11 fordulós Fischer-sakk keretében csatáznak, augusztus 1-én és 2-án 11 körös a rapidtornán. Minden évben a világranglistán előkelő pozíciót elfoglaló nagymestereket is Mainzba csábítanak a kedvező feltételek, a jelentős díjazás. Az összeszokott rendezői gárda évről évre sikerrel megbirkózik a gigantikus méretű tornákon a szervezéssel.