Vágólapra másolva!

Újabb hat egység döntős a kajak-kenu-Eb-n

A hét magyar egységből hat egyből a vasárnap délutáni döntőbe került a csütörtöki 500 m-es előfutamokból a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon, egyedül Molnár Péter (K-1) kényszerül középfutamra.

Kovács Katalin (K-1) - aki címvédőként és világbajnokként szerepel ebben a számban - csakúgy, mint délelőtt, 1000 m-en, magabiztosan nyerte futamát, s erre ezúttal szüksége is volt, mert csak a győztes került egyből a fináléba. A spanyol Teresa Portela ugyan egészen az utolsó méterekig elhitte, hogy megverheti a Domino Honvéd kétszeres olimpiai és 23-szoros világbajnokát, a magyar azonban kézben tartotta a futamot, s a végén ő haladt át elsőként a célvonalon.

"Most versenyzem itt először, de nagyon nem tetszik ez a pálya. Nagyon hullámos, főleg 500-on volt ez zavaró" - mondta Kovács annak ellenére, hogy két győzelemmel zárta a napot.

A férfiak hasonló számában a fiatal Molnár a sok nevező miatt nem juthatott be egyből a legjobb kilenc közé, így célja csak az lehetett, hogy önbizalom-növelőként minél előrébb végezzen a futamában: a hét kajakos között végül a negyedik lett.

A délelőtt csak negyedik, olimpiai bajnok Vajda Attila (C-1) ezúttal javított, meglátszott a teljesítményén, hogy immár alábbhagyott az eső és a szél is a viadalnak otthon adó Beetzsee-n. Lendületesen lapátolva, remek hajrával utasította maga mögé riválisait, így ezen a távon már készülhet a vasárnap délutáni döntőre.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros úgy kapott lehetőséget tavaly kiharcolt Eb-címe megvédésére, hogy a válogatón győztes Kovács, Janics Natasa páros - előbbi egyesbeli indulása miatt - visszalépett. A fiatal - négyesben pekingi ezüstérmes - kettős egyértelműen arra törekszik, hogy ne maradjon hiányérzet a szurkolókban a kétszeres olimpiai bajnok kettős visszalépése miatt, s ezt már az első pályájukon meg is mutatták: bár csak másodikként értek be a spanyolok mögött, ezzel is egyenes ágon kvalifikálták magukat a fináléba.

Ugyanez a lehetőség ott állt a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakpáros előtt is, igaz, nekik csak a győzelem jelentette a legjobb kilenc közé kerülést. A magyar kettős aztán nem hibázott, taktikusan lapátolva magabiztosan megnyerte futamát, így vasárnap délelőtt rápihenhet a délutáni éremcsatára.

A kenu kettesek küzdelmében egy fiatal magyar duónak, Széles Gábornak és Varga Dávidnak szoríthatott az időközben megérkezett magyar szurkolótábor, a mindenhol népszerű Beé-közép, s nem is hiába tették, ugyanis a június eleji, szegedi Vk-n bronzérmes egység remekül versenyezve a finálét érő második helyen ért célba.

"Jól rajtoltunk, de aztán a felevezők által keltett hullámok kibillentettek bennünket a ritmusból. Ha ez nincs, akár nyerhettünk is volna" - mondta a 21 éves Varga, nála két évvel idősebb társa pedig hozzátette: a döntőben a legjobb hat között szeretnének végezni.

Zárásként az újonnan alakult Csipes Tamara, Medveczky Erika, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes szállt vízre a magyarok közül. Az egység annak ellenére, hogy nem nagyon volt idő a közös gyakorlásra, megnyerve futamát egyből a fináléba került.

Mindenki továbbjutott, ez a lényeg. Vajda délelőtti negyedik helyét sokan negatív szenzációként értékelik, de tényleg olyan volt a hajója, amin átcsaptak a hullámok. Azóta már a hajógyártó magasított rajta, így minden rendben lesz. Az időjárás lehetett volna jobb is, de hát ez van, reméljük a folytatásban jobb lesz." - értékelte a nyitónapot Storcz Botond szövetségi kapitány.

A további program, péntek:
200 m-es előfutamok 9.00
200 m-es középfutamok 10.30
200 m-es döntők 12.30
4x200 m-es K-1/C-1 váltó előfutamok 15.00
4x200 m-es K-1/C-1 váltó középfutamok 16.15
4x200 m-es K-1/C-1 váltó döntők 17.00

szombat:
1000 m-es középfutamok 10.00
1000 m-es döntők 12.45

vasárnap:
500 m-es középfutamok 10.00
500 m-es döntők 12.25