Vágólapra másolva!
Bár két hete még a csapat megmeneküléséről szóló hírek láttak napvilágot, mégis kitilthatják az Asztana istállót a francia országúti kerékpáros körversenyről.

A kazah klub korábban bemutatta ugyan a szükséges pénzügyi stabilitásról szóló igazolásokat, csakhogy nem fizette be a keddi határidőig a nemzetközi szövetség (UCI) által kért hatmillió eurós garanciát a szezon hátralévő részére.

A hétszeres Tour de France győztes amerikai Lance Armstrongot is foglalkoztató csapat egyik képviselője azonban megkérdőjelezte az UCI-követelés legitimitását: "Megpróbáljuk átutalni az összeget, habár az UCI-nak nincs joga efféle letéteket kérni."

A múlt hónapban megrendezett Giro d'Italián Armstrong és társai letakarták mezükről a szponzorok feliratait, így tiltakozva az ellen, hogy a támogatói pénzek nem érkeztek meg, és az alkalmazottak emiatt nem kapták meg fizetésüket.

* * *

Öt kerékpáros ellen doppingvizsgálatot indít a nemzetközi szövetség (UCI) a biológiai útlevelük alapján. Az UCI közlése szerint három spanyol, köztük a 2003-ban világbajnok Igor Astarloa, továbbá Ruben Lobato, Ricardo Serrano, illetve két olasz versenyző, Pietro Caucchioli és Francesco De Bonis érintett az ügyben. Az UCI mindannyiuknak négyéves eltiltást helyezett kilátásba.

A gyanúba keveredett ötösből kizárólag Caucchioli szerepel Pro Tour-csapatban, s ő valószínűleg indult volna az idei Tour de France-on is. Versenyzési jogát azonnal felfüggesztette a Lampre, leszögezve ugyanakkor, hogy a kerekes egy tavalyi eset kapcsán szerepel a listán, amikor még a Credit Agricole színeiben tekert. Rajta kívül De Bonist is felfüggesztette csapata.

Ők az első bringások, akik ellen az újfajta dokumentum kapcsán indul eljárás, melyet tavaly januárban vezetett be az UCI. Több mint 800 profi bringástól vért és vizeletet vettek, az adatokat pedig az úgynevezett biológiai útlevélben rögzítették. Ezeket a doppingellenőrzések alkalmával össze tudják hasonlítani, így a minták állapotának változását nyomon lehet követni.