Vágólapra másolva!
Három Európa-bajnokságon is negyedik lett a női 400 méteres vegyesúszásban, ám Jakabos Zsuzsanna mindezt egyáltalán nem balszerencseként élte meg. A pekingi olimpián a 4x200-as gyorsváltóval pontszerző, hatodik helyezett pécsi lány az év elején igazán különleges helyszínre, Las Vegasba költözött. Kaszinót az ottani törvények szerint húszévesen kiskorúnak számítva csak kívülről láthat, de nem is a játékbarlangokban szeretné megcsinálni a maga szerencséjét.

- Néhány éve még azt mondta, hogy nem költözne Budapestre Pécsről, mert remekül érzi magát otthon, és amúgy se bírná megszokni a nagy nyüzsgést. Ehhez képest idén a világ legpörgősebb városába, Las Vegasba költözött. Hogyan szánta rá magát mégis arra, hogy egy amerikai egyetemre jelentkezzen, és ott ússzon tovább? - kérdeztük Jakabos Zsuzsannát, a nyári szünet közepén már itthon elérve.
- A 2007-es esztendőben sajnos elmaradtak az eredmények, és úgy éreztem, hogy kicsit bele is fáradtam az úszásba. Akkor úgy terveztem, a pekingi olimpiát még megcélzom, azt az egy évet még valahogy kihúzom, utána pedig lehet, hogy végleg ki is szállok a vízből. Peking aztán szerencsére nagyon jól sikerült, a gyorsváltóval hatodikok lettünk, négyszáz vegyesen pedig egyéni csúcsot értem el, és maga az egész olimpia is szuper volt. Amikor hazajöttünk, már meg sem fordult a fejemben, hogy abbahagyjam az úszást. Viszont úgy gondoltam, hogy mivel már tizenkét évet húztam le a Apáczai Nevelési Központ Úszóklubjában, kis környezetváltás biztosan jót tenne.

- Pécsről Las Vegasba, ez azért nem is olyan kicsi környezetváltás. Megpályázott egyetemi ösztöndíjakat?
- Igen, az év elején így jutottam ki az Egyesült Államokba. Több helyre is írtam e-mailt, a visszajelzések után mérlegeltem, és Las Vegast választottam. De nem azért, mert szerencsejátékos lennék! Mivel még nem vagyok huszonegy éves, a kaszinókba be sem tehetem a lábamat, mint ahogy a szórakozóhelyekre sem. Ezt odakint nagyon szigorúan veszik. No persze vannak olyan előadások, show-műsorok, amelyekre bemehetnék, de igazából még ilyeneken sem voltam, mert idáig két dolog töltötte ki a kinti életemet: iskolába jártam, és úsztam.

- Könnyen beilleszkedett az amerikai életbe?
- Az elején akadtak gondjaim, ugyanis a gimnáziumban németül tanultam, és úgy utaztam ki, hogy angolul akkor még szinte egyáltalán nem beszéltem. Így egyelőre még csak nyelvi óráim voltak, s most már elég sok minden rám ragadt. De nagyon jól jött, hogy ezen az egyetemen nem én vagyok az egyetlen magyar, mi több, még az egyetlen magyar úszó sem. Egly Dániel már negyedéves, Szél Friderika augusztusban ment ki, Molnár Ákos pedig velem együtt jött. Rajtunk kívül még teniszezők is tanulnak kint. Ami engem illet, mondhatom, egyáltalán nem bántam meg, hogy belevágtam.

- Kollégista lett?
- Eddig kollégiumban laktam, éppen azért, hogy tanuljam a nyelvet. Ám ez nem jött össze. Egy kínai kislány volt a szobatársam, akinek az első találkozásunkkor mondtam, hogy előre is elnézést kérek, ha reggelente felébresztem, amikor megyek edzésre. Ezután soha többet nem szólt hozzám, a végén már a köszönésemet sem fogadta... A következő fél évben azonban kiköltözöm egy apartmanba, ahol két amerikai úszótársammal lakom majd együtt. Az egyetem eddig fizette a tandíjamat, a kollégiumi elhelyezésemet és az étkezésemet, de kézhez nem kaptam egyetlen centet sem. Ha bármire szükségem volt, azt a saját pénzemből kellett megvennem. Ezután viszont úgy lesz, hogy ideadják az ösztöndíjamat, és abból önállóan gondoskodom magamról. Remélem, jól sikerül beosztanom a pénzemet.

- A tengerentúlról érkezett hírek szerint az egyetemi versenyeken a huszonöt yardos medencékben jól elboldogult.
- Szerencsére igen, és annak különösen örülök, hogy kilenc egyetem versenyén, Oklahoma Cityben nem csak megnyertem a négyszáz yardos vegyes úszást, hanem szintet teljesítettem a texasi összegyetemi bajnokságra is, amelyen három hét múlva nyolcadik lettem. De itt már az is csoda volt, hogy egyáltalán bekerültem a döntőbe, mert az oklahomai verseny után lebetegedtem, és harminckilenc fokos lázzal egy hétig ágyban feküdtem.

Forrás: [origo]

Környezetváltozásra volt szüksége

- Az időeredményeiből lehet valamiféle következtetést levonni?
- A huszonöt yardos medence nagyjából huszonhárom méteresnek felel meg, vagyis ez még a rövid pályánál is rövidebb. Át lehet ugyan számítani az eredményeket, hogy ötvenméteres medencében mennyinek felelnének meg, de a fordulók miatt ennek nincs igazán értelme.

- A felkészülését ki irányítja?
- Tulajdonképpen három edző is foglalkozik velünk, mert a versenyzők három csoportba vannak beosztva. Természetesen az itthon edzőmmel, dr. Petrov Anatolijjal is tartom a kapcsolatot skype-on.

- A pekingi olimpián négyszáz méter vegyesen 4:37.86 perces egyéni csúcsot úszott, ami a 13. helyhez volt elegendő. Július végén a római világbajnokságon mire számít?
- Ezt most még nem tudom megmondani, de a héten a magyar bajnokságon, Egerben kiderül, hogy milyen formában vagyok is valójában. A négyszáz vegyes rögtön az első napon, csütörtökön lesz.

Forrás: [origo]

Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Tompa Orsolya és Verrasztó Evelyn a tavalyi eindhoveni Eb-n

- A fő számában három Európa-bajnokságon is a negyedik helyen végzett. Mennyire bosszantja, hogy ennyiszer lecsúszott a dobogóról?
- Egyáltalán nem bosszant, és nem is érzem magam emiatt balszerencsésnek, mert mindhárom negyedik helynek örültem. 2004-ben, Madridban csupán tizenöt éves voltam, és életem első felnőtt világversenyén szerepeltem. A 2006-os budapesti Európa-bajnokság előtt Pécsen felújítottak az uszodánkat, különböző helyekre kellett edzésekre járnom, ami nem használt a felkészülésemnek. Már az is nagy élmény volt, hogy hazai közönség előtt úszhattam Eb-döntőben. A 2007-es évem megint nem igazán sikerült, amiről már szóltam, utána márciusban jött az eindhoveni Eb, ahol nagy egyéni csúcsot értem el.

- Ahhoz mit szól, hogy az ugyancsak az Egyesült Államokban tanuló Hosszú Katinka májusban hatalmas országos csúcsot, 4:33.88 perces időt úszott?
- Beszéltünk egymással, és mondtam neki, azt gondoltam, hogy jól fog úszni, de azt azért mégse, hogy ilyen jól! És ezen ő is csak nevetett.

- A pekingi olimpián úszásban a legjobb magyar női eredmény a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összetételű 4x200-as gyorsváltó hatodik helye volt. Ez a négyes úszik majd a világbajnokságon is?
- Jó kérdés. Úgy gondolom, hogy Evelyn és Ági biztos benne lesz a váltóban, viszont a másik két helyre többen is pályázunk, szerintem most Katinka is. Vagyis az országos bajnokságon a kétszáz gyors különösen izgalmas szám lesz, mert a vb-váltó vélhetően az ob első négy helyezettjéből áll össze. Természetesen bizakodom, hogy én is a tagja leszek, de ezt ki kell harcolnom.