Vágólapra másolva!

Négy vívóérem a cél a debreceni U23-as Eb-n

Egy évvel ezelőtt vívóink négy érmet szereztek a monzai U23-as Európa-bajnokságon, és az utánpótlás idei seregszemléjén, amely pénteken kezdődik a debreceni Főnix csarnokban, négy medált itthon is tartanának.

Péntektől három napon át a vívók veszik birtokba a debreceni Főnix csarnok küzdőterét: Európa legjobb 23 éven aluli fiataljai küzdenek majd meg egymással egyéniben az egyes fegyvernemek érmeiért és helyezéseiért.

Amint arra az Eb csütörtöki sajtótájékoztatóján Kamuti Jenő, az Európai Vívó Szövetség (EFC) elnöke emlékeztetett, az U23-as korosztály számára kiírt kontinensbajnokság magyar kezdeményezésre valósult meg, s a debreceni a második a sorban, a 2008-as monzai premier után.

"Debrecen minden szempontból ideális helyszín, hiszen a világversenyek rendezésében már nemzetközileg elismert, komoly rangot kivívott város, ahol a helyiek is profitálnak ebből az eseményből" - hangsúlyozta Kamuti Jenő, hozzá csatlakozva pedig Füleky András, a magyar szövetség ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a mostani U23-as Eb csak az első mérföldkő Debrecen és a magyar vívósport kapcsolatában.

Tudniillik a város a közeljövőben Grand Prix-viadalok, Világkupa-versenyek, illetve felnőtt országos bajnokság házgazdája lehet. Arról ugyanis már megállapodás is született, hogy a következő négy év mindegyikére jut egy-egy kiemelt verseny a Hajdúság fővárosának.

Ami a pénteken a férfi tőrözők és a női kardozók küzdelmével induló U23-as Eb-t illeti, a hazai szakvezetés célkitűzése négy érem itthon tartása. Már csak azért is, mert tavaly Monzában éppen négy vívónk állhatott dobogóra; igaz, a felső fokára akkor senkinek sem sikerült felkapaszkodnia. Pető Réka (kard) és Szényi Péter (párbajtőr) ezüst-, Izsó Katalin (párbajtőr) és Nagy Pál (kard) bronzéremmel térhetett haza a Forma-1-es futamáról elhíresült olasz városból.

Pető, Szényi és Izsó Debrecenben is pástra lép, s mellettük három kardozó, Szilágyi Áron, Iliász Nikolász és Benkó Réka számít még éremesélyesnek. Szilágyi csapatban felnőtt világbajnok - a 2007-es szentpétervári vb-n szerzett aranyérmet -, immár a junior világbajnok Iliász is beverekedte magát a felnőtt csapatba, Benkó pedig a tavalyi kijevi felnőtt Eb-n bronzérmet szerzett.

A magyar U23-as Eb-csapat:
férfi tőr: Széki Bence, Szabados Kristóf, Bíró Péter, Gátai Róbert
férfi párbajtőr: Losonczy Dávid, Peterdi András, Szényi Péter, Hanczvikkel Márk
férfi kard: Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Hamar Balázs, Gémesi Csanád
női párbajtőr: Budai Dorina, Izsó Katalin, Bukócki Bianka, Tóth Annamária
női kard: Pető Réka, Benkó Réka, Várhelyi Anna, Garam Nóra
női tőr: Zsáry Noémi, Lemberg Mercédesz, Varga Zsófia, Tóth Anna

Az Eb programja:
péntek: férfi tőr 9 ó, női kard 12 ó; négyes döntők 18 ó
szombat: férfi párbajtőr 9 ó, női tőr 12 ó; négyes döntők 18 ó
vasárnap: női párbajtőr 9 ó, férfi kard 12 ó; négyes döntők 18 ó

A Főnix csarnokba kilátogatók belépődíj váltása nélkül tekinthetik meg az U23-as Európa-bajnokság versenyeit.