Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a vancouveri téli olimpia megmozgatja az amatőr műkorcsolyázástól egyszer már visszavonult klasszisok fantáziáját: a férfiaknál címvédő orosz Jevgenyij Pljuscsenko után a torinói női ezüstérmes, az amerikai Sasha Cohen is bejelentette, hogy indulni kíván a jövő évi ötkarikás játékokon.

A háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Jevgenyij Pljuscsenko a Salt Lake City- ezüstje után Torinóban megszerezte az olimpiai aranyat, s bár akkor 24 évesen azt ígérte, csak szünetelteti az amatőr pályafutását, nem úgy tűnt, hogy még látjuk világversenyen. Az üzleti élet fontosabb lett számára, ehhez kapcsolódva rengeteg fellépést vállalt, turnézott, emellett zűrös magánéletével, válásával került be a híradásokba. S ugyan idén márciusban bejelentette, hogy megcélozza a vancouveri olimpiát, és már erre készül, sokan vannak, akik azért nem vennének mérget arra, hogy jövő februárban jégre is lép a kanadai városban.

Ugyanezt forgatja a fejében a Torinóban ezüstérmes Sasha Cohen is, aki októberben még csak 25 éves lesz. A 2006-os olimpián ő volt az amerikaiak soros üdvöskéje, de Tara Lipinski (1998) és Sarah Hughes (2002) megkoronázása után neki nem sikerült nyernie, hiába vezetett a rövid program után. (Az olasz városból az aranyat nem kis meglepetésre, ám a kűr alapján abszolút megérdemelten a japán Sizuka Arakava vitte el.) Cohen még ugyanabban az évben elment a világbajnokságra, ahol bronzérmes lett - ezzel búcsúzott az amatőröktől -, van két vb-ezüstje is, aranya GP-döntőből, Salt Lake Cityben negyedik volt. Így Pljuscsenkóhoz hasonlóan ő is a harmadik olimpiájára szeretne kijutni.

A felettébb bájos, mindössze 157 centis Cohen kisasszony ugyancsak hatalmas rajongótáborral rendelkező, színes egyéniség. A jégtől ő sem szakadt el, s a bemutatók mellett televíziós és filmsorozatokban is feltűnt; többek között a nálunk is látható CSI: New York-i helyszínelők egyik epizódjában is.

Forrás: AFP

Az Egyesült Államok olimpiai csapatába a jövő januári nemzeti bajnokságon kerülhet be, s mivel az amerikaiak az idei Los Angeles-i vb-n a nőknél két kvótát szereztek - Rachael Flatt ötödik helye révén -, az első vagy második helyezés jelenthet számára vancouveri indulást. Otthon mindenesetre most nincs olyan ellenfele, akitől nagyon tartania kellene. Cohen elmondása szerint júnus 1-én kezdi meg az olimpiai felkészülést. Mivel az előző szezonban nem versenyzett, a Grand Prix-sorozatban csak szabad kártyával indulhat, és egyelőre az biztos, hogy az első GP-n, a Skate Americán, Lake Placidben novemberben jégre léphet.

"A 2006-os szezon után kiégettnek éreztem magam, de időközben ráébredtem arra, hogy mennyire hiányzik számomra a versenyzés. S tudom, hogy egy olimpia még van bennem, ami nagyon nagy kihívás. Az egész világ szeme láttára korcsolyázni egyszerűen varázslatos! Most megint minden olyan, mintha az első olimpiám, az első nemzeti bajnokságom előtt lennék, és bevallom, rettenetesen izgulok! Természetesen szeretnék visszakapaszkodni arra a szintre, amelyen voltam, mert számomra alapjában véve nem az cél, hogy a legjobbat kihozzam magamból, hanem most is a legjobb akarok lenni " - szögezi le Sasha Cohen, aki nem egyik pillanatról a másikra hozta meg a döntését, hogy visszatér, valójában immár hat hónapja erre készül edzőjével, Rafael Arutuniannal.

Forrás: AFP

A Stars On Ice show-ban továbbra is gond nélkül rukkol elő a háromfordulatos ugrásokkal, és elmondása szerint nem sok hiányzik neki ahhoz, hogy a tripla-tripla kombinációk is ugyanolyan szépen sikerüljenek, mint korábban. Márpedig ilyenekre jelenleg sem sokan képesek a világon.