Vágólapra másolva!
Szófiában három döntetlen született az M-Tel Masters szuperverseny harmadik fordulójában.  Két vereség után az ukrán Vaszilij Ivancsuk pontos védekezéssel remizett a norvég Magnus Carlsennel. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerőesélyes állást fokozatosan rontott remire a kubai Perez Leinier Dominguez ellen. Megosztozott a ponton a kínai Wang Yue és a spanyol Alekszej Shirov.

A harmadik játéknap meglepetése, hogy a világbajnoki kihívó Veszelin Topalov nyerést ígérő pozíciót fokozatosan rontott el a hősiesen védekező kubai Perez Leinier Dominguez ellen. A bolgár exvilágbajnok egyelőre hű marad önmagához, a szófiai torna első félidejében bizonytalankodik, nem is olyan könnyű hazai pályán játszani, ahol mindenki az ő győzelmét várja. Topalov túljátszotta ellenfelét, de a kritikus állásokban többször is nem a legjobbat húzta, fokozatosan engedett szorítása, s végül lépésismétléssel ért véget a küzdelem.

A tavalyi versenyen szenzációs formában sakkozó és fölényes tornagyőzelmet arató ukrán Vaszilij Ivancsuk két vereség után megszerezte első fél pontját. A norvég Magnus Carlsen elleni partijának igen eredeti volt a megnyitása, még az elnevezéssel is bajban vagyok. A generációs csatában, a viadal doyenje és a legfiatalabb résztvevő küzdelme végig egyenlő állásban zajlott. A sötét mezőkön kis kezdeményezése volt Magnusnak, a végjátékra egyszerűsödött pozícióban Ivancsuk az aktív védekezést választotta, és kiharcolta a döntetlent.

A kínai Wang Yue és a spanyol Alekszej Shirov a Grünfeld védelemben küzdöttek meg, világos minimális előnye kevés volt az egész pont megszerzéséhez.

A harmadik forduló eredményei:
Wang Yue (kínai, 2738) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) döntetlen (Grünfeld védelem, 39)
Magnus Carlsen (norvég, 2770) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Szláv védelem, 54)
Veszelin Topalov (bolgár, 2812) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) döntetlen (Szicíliai védelem, 51)

A verseny állása:
1-3. Wang Yue, Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 2 pont
4. Perez Leinier Dominguez 1,5
5. Veszelin Topalov 1
6. Vasziij Ivancsuk 0,5

A negyedik forduló párosítása:
Carlsen - Shirov
Topalov - Wang Yue
Dominguez - Ivancsuk