Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperverseny utolsó forduló előtt a norvég Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezet. A kilencedik játéknapon a 18 éves nagymester 33 lépésben győzött a kínai Wang Yue ellen. A szláv védelmű partiban Wang leáldozta vezérét két bástyáért, de Magnus szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov másodszor is legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot, s ezzel feljött a holtversenyes második helyre. A spanyol Alekszej Shirov sötéttel remizett a kubai Perez Leinier Dominguezzel. A torna utolsó játéknapján a Shirov-Carlsen és a Wang Yue-Topalov játszmákra figyelünk. Az első helyen esetleg előálló holtversenyt rapid rájátszás döntené el.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, még hárman esélyesek a tornagyőzelemre. A 18 éves Magnus Carlsen félpontos előnnyel várja a befejező játéknapot, de riválisával, a spanyol Alekszej Shirovval játszik.

A norvég nagymester érvényesítette a papírformát, világossal nyert a kínai Wang Yue ellen. Új ötlet a nyitásban, eredeti felépítés, majd a megváltozott anyagi megoszlásnál is uralta a játszmát. Wang Yue leáldozta a vezérét két bástyáért, de tisztjei között nem tudott igazi összhangot teremteni. A bástyák erejét lekötötte a hatodik sora előretört világos gyalog. Nehéz állásban Wang azonnali vesztőt húzott.

Nehéz magyarázatot találni a címvédőként rajthoz állt ukrán Vaszilij Ivancsuk játékára, teljesítményére, eredményére. Ötödik vereségét szenvedte el, másodszor kapott ki a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovtól. A spanyol megnyitás Csigorin-változatában hosszas manőverezést, nehéz pozíciós csatát láttunk, majd Ivancsuk sorozatban húzta a gyenge lépéseket.

Topalov azonnali nyerést hagyott ki, de fölényes állásának megnyerése egy pillanatig sem forgott veszélyben. A győzelemmel Topalov versenyben maradt az első helyért vívott küzdelemben. A spanyol Alekszej Shirov kedvenc spanyol megnyitású varijában remizett a kubai Perez Leinier Dominguezzel.

A 9. forduló eredményei:
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)
Veszelin Topalov (bolgár, 2812) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 81)
Magnus Carlsen (norvég, 2770) - Wang Yue (kínai, 2738) 1 - 0 (Szláv védelem, 33)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 6 pont
2-3. Alekszej Shirov és Veszelin Topalov 5,5
4-5. Perez Leinier Dominguez és Wang Yue 4
6. Vaszilij Ivancsuk 2

Az utolsó forduló párosítása:
Shirov - Carlsen
Wang Yue - Topalov
Ivancsuk - Dominguez