Vágólapra másolva!
Bár az öttusázók eleinte erősen berzenkedve fogadták a sportágban idén bevezetett forradalmi változást, a futás és a lövészet összevonását, négy hónap elteltével gyakorlatilag megbarátkoztak vele. Főképpen természetesen azok, akik az új rendszerben máris eredményesek; így Marosi Ádám is, aki március végén a mexikóvárosi Világkupán bronz-, az elmúlt hét végi budapesti Világkupán pedig ezüstérmet szerzett.

Erős mezőny - a litván Zadneprovskis és Krungolcas, a német Walther és a cseh Sedlecky személyében négy egyéni világbajnokkal -, szép idő, remek hangulatot teremtő közel ezerfős nézőközösség, és egy kiváló hazai teljesítmény; tömören így jellemezhetjük az elmúlt hét végi Trigránit Világkupát, amelyen Marosi Ádám a második helyen végzett.

A Honvéd 25 éves pentatlonistája a záró kombinációs számot az élről kezdte, a lövészet harmadik sorozatában előzték meg. Az eredményhirdetés után azonban az ezüstéremmel a nyakában is fülig érő szájjal fogadta a gratulációkat és jegyezte meg, hogy neki a jelek szerint bejött a szabálymódosítás. S ez bizony nem is kérdéses azután, hogy március végén a mexikóvárosi Világkupán úgy lett bronzérmes, hogy a tizenkettedik helyről küzdötte fel magát a dobogóra.

Most már a versenyzők körében is általános a vélemény, hogy a futás és a lövészet összevonása jó húzás volt a nemzetközi szövetség (UIPM) részéről, hiszen az új lebonyolítás jóval több izgalmat tartogat. A verseny után ezt kiemelte a UIPM elnöke, Klaus Schormann is, aki felettébb elégedett volt a látottakkal, a német sportdiplomata dicsérte a kiváló rendezést és az öttusához értő lelkes magyar közönséget. A hazai szövetség főtitkára, Kálnoki Kis Attila elmondása szerint a sportág "nagy öregjei" is megbarátkoztak a futás és a lövészet összevonásával.

A hét végén persze leginkább az érmeseknek tetszett az új rendszer, mindenekelőtt a győztes lett Cserkovszkisznak, aki korábban még dobogón sem állt felnőtt Világkupán, valamint az ezüstérmes Marosi Ádámnak. A bronzot a litván Krungolcas vihette haza, a pekingi olimpia második helyezettje. A verseny legnevesebb indulójának, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, kétszeres egyéni világbajnok Zadneprovskisnak ugyanakkor most meg kellett elégednie a hatodik hellyel. Tibolya Péter a 13., Németh Róbert a 18. helyen zárt.

- Hogyan értékeli a válogatott szereplését? - kérdeztük Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánytól.
- Ádám második helye nagyon értékes, kimondottan jó formát mutatva szerezte meg az ezüstöt. Bár bevallom, az utolsó lövészet után bíztam benne, az arany is összejöhet neki, a futásban ledolgozhatja a hátrányát a lett versenyzővel szemben. Ami a másik két fiút illeti, a startpozíciójuk után a 13. és 18. helyük némiképp csalódás. Azt hittem, hogy Tibolya Peti bent maradhat az első hatban, vagy legalább a nyolcban, de a lövészetben két sorozata is nagyon lassú lett, és ez mindent el is döntött. Németh Robinak nem sikerült előrébb lépnie a középmezőnyből, kicsit még vissza is esett, ám ő az utóbbi időben nem tudott százszázalékos edzésmunkát végezni.

- Hogy látja, mennyire sikerült alkalmazkodnunk az új rendszerhez?
- Marosi eredményei azt mutatják, hogy neki remekül, a többieknek még kevésbé. Mindenesetre azon dolgozunk, hogy nekik is sikerüljön, stabilizálódjon a lövészetük. Rengeteget foglalkozunk a kombinációs számmal, amelyben a rossz lövések főleg azért következnek be, mert a versenyzők zöme még nagyon izgul. Túl friss még ez a versenyszám, de ez rövidesen megváltozik. Biztosra veszem, hogy az Eb-n és a vb-n is eredményesek leszünk.

- A válogatottból a legpechesebb Kasza Róbert volt, aki még a selejtezőben megsérült, a vívás során részleges izomrost-szakadást szenvedett. A június végi Eb-n ott lehet?
- A legfontosabb, hogy tökéletesen meggyógyuljon. Szerdán megy kontrollra, utána már okosabbak leszünk, ám három-négy hétbe bizonyosan beletelik, amíg olyan állapotba kerül, hogy újra edzhessen. S az semmiképpen sem lenne szerencsés, ha idő előtt terhelnék. Fiatal versenyzőről van szó, aki még rengeteg Eb-n és vb-n indulhat, s az augusztusi világbajnokságon mindenképpen számolok vele.