Élő:
Vágólapra másolva!
A hét második felében folytatódik a női öttusázók Világkupa-sorozata: a csütörtökön kezdődő székesfehérvári viadal a magyar résztvevők számára válogató lesz a június végi, lipcsei Európa-bajnokságra és az augusztus közepén esedékes, londoni világbajnokságra.

Az idei Világkupa harmadik állomásán a keddi helyzet szerint 18 ország 52 öttusázója, köztük 12 hazai versenyző indul. Ott lesz a mezőnyben az olimpiai bajnok német Lena Schöneborn, a Pekingben második brit Heather Fell és a kétszeres vb-győztes francia Amélie Cazé. Ugyancsak rajthoz áll a litván Laura Asadauskaite és Donata Rimsaite, ők az új versenyformában - melyben a vívás, az úszás és a lovaglás után lövészetből és futásból álló kombinált szám következik - kiegyensúlyozottan jól szerepelnek.

"Mivel az első két Vk-fordulón, Mexikóvárosban és Kairóban sérülések, betegségek miatt nem a teljes csapattal vettünk részt, az Eb- és vb-válogatottba kerülés szempontjából ez a hétvége lesz a meghatározó" - mondta a viadal keddi sajtótájékoztatóján Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

"Amennyiben minden egyértelmű lesz, a jövő heti, római Világkupára már az Eb-csapat utazik, hogy legyen lehetőség a gyakorlásra, amennyiben viszont maradnak kérdőjelek, azok indulnak az olasz fővárosban, akiknek egymás között el kell dönteniük a sorrendet."

A magyar résztvevők között ott lesz Székesfehérváron az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, aki ugyan az angliai Bath-ban, egy nemzetközi viadalon már versenyzett az új lebonyolítási formában, teljesen azonban még nem állt át.

"Talán nekem a legnehezebb alkalmazkodni, mivel én ezt megelőzően, ha jól számolom, tizenöt idényen keresztül arra készültem, hogy nyugodtan, higgadtan lőjek, most pedig futás közben kell gyorsan és egyben pontosan céloznom" - mondta.

Gyenesei Leila, aki győzött Bath-ban ugyancsak arról beszélt, hogy kell még idő az új helyzet megszokásához. "Szerintem ez az év még mindenképpen tanulással telik. Csak azután várható, hogy stabilizálódnak a teljesítmények."

Rajtuk kívül a hazai esélyesek közé tartozik még a közelmúltban Albenában, a junior Európa-bajnokságon remekelt Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Cseh Krisztina is.

A székesfehérvári viadal csütörtökön a selejtezővel rajtol, a döntőt szombaton rendezik, vasárnap pedig próbaversenyre kerül sor, a megszokott három helyett váltónként két indulóval. A vívást a Köfém sportcsarnokában, az úszást a városi sportuszodában, a lovaglást a Kunos lovardában, a lövészetből és futásból álló kombinált számot pedig az Alba Volán sporttelepén rendezik. A verseny szombaton és vasárnap is 8 órakor kezdődik.