Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr asztaliteniszezőinknek a Jokohamában zajló világbajnokságon: a női páros nyolcaddöntőjében a Tóth Krisztina, Póta Georgina duó a harmadik helyen kiemelt hongkongi Jiang Huajun, Tie Yana egységtől, a női egyes nyoldcaddöntőjében pedig Tóth Krisztina a világranglista-vezető kínai Zhang Yiningtől szenvedett sima vereséget. Japánban tarolnak az ázsiaiak, az európai versenyzőknek csak epizódszerep jut.

A tavalyi szentpétervári Európa-bajnokságon aranyérmes Tóth Krisztina, Póta Georgina párosnak - amely két éve a zágrábi vb-n bejutott a legjobb nyolcba - nem volt szerencséje azzal, hogy Jokohamában legjobban rangsorolt európai egységként is csak a kilencedik helyen emelték ki. A nyolc közé jutásért így erős ellenfelet kapott, és sajnos nem is bírt a harmadik kiemelt hongkongi Jiang Huajun, Tie Yana kettőssel. A találkozón csak az első szett volt szoros, ezt 11-9-re nyerték az ázsiaiak, akik végül könnyedén győztek 4:0-ra.

A világbajnokság utolsó magyar érdekeltségű találkozóján a női egyes nyolcaddöntőjében Tóth Krisztina 4:0-ra kikapott a világranglista-vezető kínai Zhang Yiningtől. Hétszeres Európa-bajnoknőnk azonban már azzal is erőn felül teljesített, hogy bejutott a legjobb tizenhatba, hiszen csak 27. világranglistán. A vb nagy szenzációja, hogy a cseh Vacenovska, akit a rangsorban csupán a 90. helyen jegyeznek, beverekedte magát a legjobb nyolc közé.

Az, hogy cseh játékos lesz a negyeddöntőben, egyébként már előző nap eldőlt, ugyanis Vacenovska honfitársnőjével, Strbikovával (95.) került össze. "Ez a legrosszabb és egyben a legjobb szituáció is. Csapattársak és barátnők vagyunk, együtt edzünk, együtt játszunk párost, de most mégis jobb, hogy összekerültünk. Így legalább egyikünk továbbjuthatott, amire minimális esélyünk lett volna, ha kifogjuk el a kínaiakat" - nyilatkozta a cseh párharcot 4:2-re megnyert Vacenovska, akit a legjobb nyolc közé a későbbiek során Európából esetleg még a "holland-kínai" Li Jiao követhet. Férfi egyesben kontinensünkről csupán a dán Maze maradt versenyben, ám ez tőle nem ilyen léptékű meglepetés, mert a világranglista 18. helyezettje a 2005-ös sanghaji vb-n már elcsípett egy bronzot.

Az ázsiaiak, ezen belül a kínaiak fölényét mutatja, hogy a férfi és a női páros negyeddöntőjébe sem jutottak be európaiak. Érdekesség, hogy mindkét számban ugyanaz a szereposztás: három kínai, két hongkongi, valamint egy-egy dél-koreai, szingapúri és japán kettős alkotja a legjobb nyolc mezőnyét. Az egynemű párosoknál kínai egység eddig még nem szenvedett vereséget a vb-n.

A vegyes párosoknál a legjobb nyolcra öt kínai duó maradt állva (hétből), egy hongkongi, s itt a német Süss, Schall, valamint óriási meglepetésre a szlovák Pistej, Odorova kettős, a világranglista 116. és 94. helyezettjéből verbuválódva megmentette Európa becsületét. S a szlovákok majdnem világszenzációt okoztak, mert a négy közé jutásért, azaz már éremért küzdve csak 4:3-ra, a döntő szettben 11-7-re kaptak ki a nekik jutott kínaiaktól. Az erőviszonyok és a sorsolási tábla alapján nem meglepő, hogy ebben a számban az elődöntőbe négy kínai kettős jutott be.

Két éve a zágrábi világbajnokságon mind az öt számban kínai házi döntőre került sor, Európa pedig egyetlen érmet sem szerzett. S úgy néz ki, hogy mindez Jokohamában megismétlődhet.

Női egyes, a 8 közé jutásért:
Tóth Krisztina - Zhang Yining (kínai) 0:4 (-6, -2, -3, -6)

Női páros, a 8 közé jutásért:
Póta, Tóth - Jiang Huajun, Tie Yana (hongkongi) 0:4 (-9, -2, -7, -6)