Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban május 7. és 9. között rendezik meg az Elnöki-kupa elnevezésű négytáblás rapid csapatversenyt. A legjobb azeri sakkozók, Tejmur Radzsabov, Vugar Gasimov,Sahriyar Mamedgyarov, Gadir Huszejnov és Rauf Mamedov a Világválogatottal mérkőznek meg, amelynek éltábláján az indiai világbajnok Viswanathan Anand játszik. Anand mellett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Szergej Karjakin ül sakkasztalhoz. Kétfordulós a viadal, világossal és sötéttel is játszanak egymással a schveningeni rendszerű lebonyolításban.

Az egykori államelnök, Hejdar Alijev emlékére rendezik meg a nagy érdeklődéssel várt találkozót. Az azeri sakkozók az elmúlt évek során egyre jobb eredményeket értek el. A 2007-es krétai csapat Európa-bajnokságon bronzérmet szereztek. Legjobbjuk, Tejmur Radzsabov a világranglistán jelenleg az ötödik, vezet a Grand Prix-versenysorozatban, Vugar Gasimov az ötödik. Az azeriek a tíz legjobb sakkozó Élő-pont átlagát tekintve az ötödikek.

A világválogatottban a sakkozás 15. világbajnoka,az indiai Viswanathan Anand, a 14.világelső orosz Vlagyimir Kramnyik is szerepel. A spanyol Alekszej Shirov 2007-ben a Világkupán döntőt játszott az amerikai Gata Kamskyval, másfél évtizede a sakkozás élvonalába tartozik. Szergej Karjakin a párharc legfiatalabb résztvevője.

A két válogatott schveningeni rendszerben mérkőzik meg egymással, világossal és sötéttel is megmérkőzik egymással a négy sakkozó. Játszmánként 25-25 perc gondolkodási idejük lesz a nagymestereknek. A megnyitóünnepség és a sorsolás után ma két fordulóra kerül sor, pénteken és szombaton három-három körben mérik össze erejüket.

Azerbajdzsán:
Tejmur Radzsabov 2756, Vugar Gasimov 2730, Sahriyar Mamedgyarov 2725, Gadir Huszejnov 2659, Rauf Mamedov 2645.

Világválogatott:
Viswanathan Anand 2783, Vlagyimir Kramnyik 2759, Alekszej Shirov 2745, Szergej Karjakin 2721.