Vágólapra másolva!
Az oroszországi Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban lejátszották a Grand Prix-torna kilencedik fordulóját. Lékó Péter sötéttel 32 lépésben remizett az orosz Peter Szvidlerrel. A spanyol megnyitású partiban nagymesterünk gyalogot áldozott, majd helyreállította az anyagi egyensúlyt. Egy óvatlan lépése után meghűlt ereinkben a vér, de szerencsére Szvidler nem használta ki a felkínált esélyt. Az örmény Levon Aronjan fél pontot szerzett az izraeli Borisz Gelfanddal vívott partijában, az orosz Jevgenyij Alekszejev legyőzte az ukrán Szergej Karjakint, holtversenyben ketten vezetnek. A sok hiba után megvillant az amerikai Gata Kamsky, nyert az orosz Alekszandr Gricsuk ellen. Megszerezte első győzelmét a francia Etienne Bacrot, könnyedén verte az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk erejéből csak döntetlenre futotta az örmény Vlagyimir Akopjannal szemben. Nyerőesélyt szalasztott el az az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov az ukrán Pavel Eljanov ellen. A pihenőnap után vasárnap játsszák le a tízedik fordulót, Lékó Péter világossal Borisz Gelfanddal küzd meg.

A spanyol megnyitás divatos, elsősorban az örmény Levon Aronjan által kultivált változatában csatázott Peter Szvidler és Lékó Péter. A gyalogáldozatért nagymesterünk szép ellenjátékot kapott, Szvidler vissza is adta a gyalogot.

Péter egyenlő állásban nagyot hibázott, szerencsére Peter nem vette észre a kombinációs lehetőséget, amivel nyerhetett volna. A cserék után egyszerűsödött a pozíció, a 32. lépés után döntetlenben egyeztek meg.

Az örmény Levon Aronjan értékes megnyitási újítással lepte meg az izraeli Borisz Gelfandot. A remivel Aronjan csak holtversenyben vezet, az orosz Jevgenyij Alekszejev érvényesítette a futópár erejét az ukrán Szergej Karjakinnal szemben. Megszerezte első győzelmét a francia Etienne Bacrot. A szicíliai védelem Paulsen-változatában kettős gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, az azeri Sahriyar Mamedgyarov királya középen rekedt, és ez megpecsételte sorsát.

Két vereség után javított az amerikai Gata Kamsky. Az orosz Alekszandr Griscsuk a spanyol megnyitás Breyer-változatában kis előnyt ért el, az első időkontroll után tisztet áldozott, jó esélyeket kapott. Időzavarban azonban hibázott, vesztésre rontotta kedvező pozícióját. Kamsky maratoni küzdelemben nyert. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk csak remizett, változatlanul sereghajtó. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov nyerőesélyt szalasztott el az ukrán Pavel Eljanov ellen.

A 9. forduló eredményei:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 101
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Szergej Karjakin (ukrán, 2721) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 47)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) döntetlen (Angol megnyitás, 45)
Etienne Bacrot (francia, 2728) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 31)
Peter Szvidler (orosz, 2726) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Levon Aronjan (örmény, 2754) döntetlen (Vezércsel, 33)
Pavel Eljanov (ukrán, 2693) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) döntetlen (Vezércsel, 65)

A verseny állása:
1-2. Jevgenyij Alekszejev és Levon Aronjan 5,5 pont
3-5. Lékó Péter, Peter Szvidler és Etienne Bacrot 5
6-9. Szergej Karjakin, Alekszandr Griscsuk, Vlagyimir Akopjan és Pavel Eljanov 4,5
10-13. Gata Kamsky, Borisz Gelfand, Sahriyar Mamedgyarov és Rusztam Kaszimdzsanov 4
14. Vaszilij Ivancsuk 3,5

A vasárnapi 10. forduló párosítása:
Kamsky - Kaszimdzsanov
Aronjan - Eljanov
Lékó - Gelfand
Mamedgyarov - Szvidler
Akopjan - Bacrot
Karjakin - Ivancsuk
Griscsuk - Alekszejev