Vágólapra másolva!
A Nalcsikban zajló Grand Prix-verseny ötödik fordulójában Lékó Péter sötéttel az éllovas orosz Alekszandr Griscsukkal 38 lépésben remizett. Nagymesterünk vállalta a bonyodalmakat, az ún. Anti-meráni cselben csatázott ellenfelével, a jó felkészülés értékes fél pontot jelentett. Világossal szenvedett kiütéses vereséget az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov huszárjai a 25 lépéses győzelem főszereplői voltak. Az örmény Levon Aronjan kedvenc Marshall-támadása remit ért az orosz Jevgenyij Alekszejevvel szemben. Döntetlennel zárult a másik spanyol megnyitású játszma is, a francia Etienne Bacrot és az orosz Peter Szvidler összecsapása. Megosztozott a ponton az ukrán Szergej Karjakin és az azeri Sahriyar Mmaedgyarov, valamint az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand. Megszerezte első győzelmét az örmény Vlagyimir Akopjan, többször nyerést hagyott ki, remiállásban az amerikai Gata Kamsky a 93. lépésben hibázott. A torna hatodik fordulóját a szabadnap után kedden játsszák, Lékó világos lesz Alekszejev ellen.

Gyökeresen megújult Lékó Péter megnyitási repertoárja a Grand Prix-viadalra. Az örmény Vlagyimir Akopjant a vezércsel Meráni-változatában győzte le, az éllovas orosz Alekszandr Griscsuk ellen az ún. Anti-meráni cselben állta a sarat. Griscsuk a 10.g4-es változat mellett döntött, és 20 lépést viharos tempóban húztak meg.

Péter először 21...Vc6-nál gondolkodott többet, a Vb5-ös manővere meglepte Griscsukot. A vezércsere után nagymesterünk aktivizálta bástyáit, pontos számítással javított királyának szemre sebezhető helyzetén, az újabb cserék pontosztozkodáshoz vezettek. Tragikus vereséget szenvedett az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Hibák sorozatát követte el, és 25 lépés után már kapitulációra kényszerült. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov huszárjai sok bosszúságot okoztak, Ivancsuk gyengén védekezett, az f vonalon felsorakozott nehézüteg döntő erőnek bizonyult.

Az örmény Levon Aronjan kedvenc Marshall-támadása kiállta az újabb próbát. Az orosz Jevgenyij Alekszejev inkább visszaadta a gyalogot, hogy leszerelje sötét kezdeményezését. Ötödször remizett a francia Etienne Bacrot, a spanyol megnyitás Zajcev-változatában osztozott meg a ponton az ukrán Pavel Eljanovval Az ukrán Szergej Karjakin a szicíliai védelem Paulsen-változatában újítással próbálkozott, az azeri Sahriyar Mamedgyarov pontosan védekezett. Az izraeli Borisz Gelfand nem tudta érvényesíteni kedvezőbb állását az orosz Peter Szvidler ellen.

A négy forduló után sereghajtó, kétszeres olimpiai bajnok örmény Vlagyimir Akopjan szépen túljátszotta az amerikai Gata Kamskyt. A győzelem küszöbén azonban többször is hibázott. Úgy tűnt, hogy Fortuna ismét megsegíti Kamskyt, de kihagyott a figyelme, a pattmotívum miatt leüthette volna a futót, ehelyett mattba lépett.

Az 5. forduló eredményei:
Levon Akopjan (örmény, 2754) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) 1 - 0 (Francia védelem, 98)
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Félszláv védelem, 38)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Levon Aronjan (örmény, 2754) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) 0 - 1 (Vezércsel, 25)
Etienne Bacrot (francia, 2728) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)
Peter Szvidler (orosz, 2726) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Félszláv védelem, 49)

A verseny állása:
1. Alekszandr Griscsuk 3,5 pont
2-5. Szergej Karjakin, Lékó Péter, Levon Aronjan és Jevgenyij Alekszejev 3
6-9. Gata Kamsky, Rusztam Kaszimdzsanov, Etienne Bacrot és Peter Szvidler 2,5
10-13. Pavel Eljanov, Sahriyar Mamedgyarov, Vlagyimir Akopjan és Borisz Gelfand 2
14. Vaszilij Ivancsuk 1,5

A keddi 6. forduló párosítása:
Kamsky - Gelfand
Eljanov - Szvidler
Kaszimdzsanov - Bacrot
Aronjan - Ivancsuk
Lékó - Alekszejev
Mamedgyarov - Griscsuk
Akopjan - Karjakin