Vágólapra másolva!
A nalcsiki Grand Prix-viadal harmadik fordulójában Lékó Péter megszerezte első győzelmét. Sötéttel 61 lépésben nyert az örmény Vlagyimir Akopjan ellen. A megnyitáselméleti párbajból nagymesterünk került ki győztesen, gyalogáldozatáért kezdeményezést kapott. Lékó gyalogot nyert, anyagi előnyét bástyavégjátékban érvényesítette. Az ukrán Szergej Karjakin világossal győzte le az éllovas örmény Levon Aronjant. Az orosz Alekszandr Griscsuk vette át a vezetést, bonyolult középjáték és kölcsönös időzavar után nyert az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. Kedvezőbb állásban az ukrán Pavel Eljanov vesztőt húzott az orosz Jevgenyij Alekszejevvel vívott csatájában. Három parti pontosztozkodással zárult. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk az izraeli Borisz Gelfanddal, az azeri Sahriyar Mamedgyarov az amerikai Gata Kamskyval, a francia Etienne Bacrot az orosz Peter Szvilderrel remizett. Lékó negyedik játszmáját világossal Karjakinnal játssza. Karjakinnal kapcsolatos a szenzációs hír, hogy a jövőben az orosz válogatottat fogja erősíteni.

Végre felhőtlenül örülhettünk, Lékó Péter sötéttel megszerezte első győzelmét. A félszláv védelem divatos változatában a gondos felkészülés eredményeként újított, a gyalogáldozatért kezdeményezéshez jutott. Az örmény Vlagyimir Akopjan vezérszárnya beszorult, ezért hosszas tűnődés után a gyalog visszaadása mellett döntött. A mozgékony sötét vezér azonban gyalogot nyert, a szabadgyaloggal nagymesterünk vígan nézhetett a jövőbe. Péter válogathatott a nyerések között, végül bástyavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

A játéknap kisebb szenzációjaként értékelhetjük az ukrán Szergej Karjakin győzelmét az éllovas örmény Levon Aronjan ellen. A spanyol megnyitású partiban az idei Corus-torna győztese nem engedélyezte a Marshall-támadást, a korai vezércsere ellenére sötétnek kisebb problémákat kell legyőznie a változatban. Aronjan tért el a márciusi Amber-versenyen a norvég Magnus Carlsennel játszott folytatástól, meglepő királymanővere után gyalogot vesztett. Karjakin látványos lépésekkel megőrizte anyagi előnyét, Aronjan rendkívül türelmetlenül játszott. Bástyavégjátékban elmulasztotta az aktív védekezést jelentő bástyalépést, majd már nehéz állásban azonnal vesztőt húzott. Karjakinnal kapcsolatban szenzációs hír látott napvilágot: az ukrán nagymester a jövőben orosz színekben fog versenyezni. A 12 éves korában nagymesteri címet szerzett Karjakin a 2004-es sakkolimpián debütált a válogatottban, oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében, 7 partijából 6,5 pontot gyűjtött.

Bonyodalmak felsőfokon, kölcsönös időzavar, a feszültséget az orosz Alekszandr Griscsuk bírta jobban, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov a 39. lépésben túllépte a gondolkodási időt. Különböző oldalra sáncoltak, mindketten rohamoztak. Griscsuk sikerrel használta ki Kaszim megingását, megelőzte ellenfelét a támadásban. Nagyot hibázott az ukrán Pavel Eljanov. Kölcsönös esélyű, dinamikus egyensúlyban levő pozícióban gyakorlatilag vesztőt húzott, Jevgenyij Alekszejev gyanús nyitás után győzelmet könyvelhetett el.

A torna két veteránja, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand érdekes csatában osztozott meg a ponton. Döntetlennel zárult a francia Etienne Bacrot és az orosz Peter Szvidler spanyol megnyitású ütközete. Harmadszor remizett az amerikai Gata Kamsky, az azeri Sahriyar Mamedgyarov 3.f3-as változata csak fél pontot ért.

A 3. forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) döntetlen (Grünfeld védelem,43)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) - Lékó Péter (magyar, 2751) 0 - 1 (Szláv védelem, 61)
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Levon Aronjan (örmény, 2754) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 34)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 39)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) 1 - 0 (Vezércsel, 57)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szláv védelem, 30)
Etienne Bacrot (francia, 2728) - Peter Szvidler (orosz, 2726) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)

A verseny állása:
1.Alekszandr Griscsuk 2,5 pont
2-6. Szergej Karjakin, Peter Szvidler, Jevgenyij Alekszejev, Lékó Péter és Levon Aronjan 2
7-8. Etienen Bacrot és Gata Kamsky 1,5
9-13. Pavel Eljanov, Sahriyar Mamedgyarov, Borisz Gelfand, Vaszilij Ivancsuk és Rusztam Kaszimdzsanov 1
14. Vlagyimir Akopjan 0,5

A 4. forduló párosítása:
Kamsky - Szvidler
Gelfand - Bacrot
Eljanov - Ivancsuk
Kaszimdzsanov - Alekszejev
Aronjan - Griscsuk
Lékó - Karjakin
Mamedgyarov - Akopjan