Vágólapra másolva!

Lékó remizett, Mamedgyarov legyőzte Griscsukot

Nalcsikban lejátszották a Grand Prix-verseny hatodik fordulóját. Lékó Péter világossal 54 lépésben remizett az orosz Jevgenyij Alekszejevvel. Nagymesterünk kis előnyét nem tudta döntővé fokozni. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov legyőzte az éllovas orosz Alekszandr Griscsukot. Fekete napot zártak az ukrán sakkozók. Levon Aronjannal szemben az ukrán Vaszilij Ivancsuk fatális hibával vesztett, az örmény sakkozó félpontos előnnyel vezet. Az örmény Vlagyimir Akopjan szépen túljátszotta a torna legfiatalabb résztvevőjét, a 19 éves Szergej Karjakint. Az orosz Peter Szvidler kiskombinációval nyert gyalogot Pavel Eljanov ellen, anyagi előnyét érvényesítette. Pontosztozkodással zárult az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a francia Etienne Bacrot, és az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand összecsapása. Lékó hetedik játszmáját sötéttel Ivancsukkal vívja.

A hétfői szabadnap után folytatódott a pontvadászat az oroszországi Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban zajló Grand Prix-verseny. Lékó Péter negyedik világos partijában sem tudta megszerezni az egész pontot. A katalán megnyitású játszmában nagymesterünk kis előnyt ért el, de az orosz Jevgenyij Alekszejev a tőle megszokott higgadtsággal védte passzív állását, 54 lépésben osztoztak meg a ponton.

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov győzelme jelentette a forduló meglepetését. Az éllovas orosz Alekszandr Griscsuk gyenge napot fogott ki. Elsietett d4 lépése után gondjai voltak a vezérszárny fejlesztésével. Világos futópárja aktívabb volt, és az azeri sakkozó gyalogot nyert. Griscsuk időzavarban könnyen adta meg magát.

Két összecsapás is olimpiai bajnokok között zajlott, kétfrontos örmény-ukrán csatározást láttunk. Levon Aronjan és Vaszilij Ivancsuk kiegyensúlyozott küzdelme, a különböző színű futók remit ígértek, amikor a veterán nagymester fatális hibát követett el, a mattot többé nem tudta hárítani. Vlagyimir Akopjan szépen túljátszotta Szergej Karjakint. Az örmény sakkozó tisztjei ideális helyzetének köszönhetően gyalogot nyert, fokozatosan növelte előnyét. Tisztáldozattal szabadgyalogja elindult hódító útjára, rossz kezdés után Akopjan feljött ötven százalékra.

Kikapott a harmadik ukrán résztvevő, Pavel Eljanov is. Az orosz Peter Szvidler kombinációval gyalogelőnyt szerzett, pontos játékkal győzött. Kecsegtető állását az amerikai Gata Kamsky nem tudta győzelemig fokozni az izraeli Borisz Gelfand ellen. Békés húrokat pengetett az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a francia Etienne Bacrot.

A 6. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Katalán megnyitás, 41)
Pavel Eljanov (ukrán, 2693) - Peter Szvidler (orosz, 2726) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 71)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) - Etienne Bacrot (francia, 2728) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 20)
Levon Aronjan (örmény, 2754) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) 1 - 0 (Angol megnyitás, 40)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Katalán megnyitás, 54)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) 1 - 0 (Szláv védelem, 38)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) - Szergej Karjakin (ukrán, 2721) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 71)

A verseny állása:
1.Levon Aronjan 4 pont
2-5. Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev, Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler 3,5
6-11. Szergej Karjakin, Sahriyar Mamedgyarov, Gata Kamsky, Vlagyimir Akopjan, Etienen Bacrot és Rusztam Kaszimdzsanov 3
12. Borisz Gelfand 2,5
13. Pavel Eljanov 2
14. Vaszilij Ivancsuk 1,5

A 7. forduló párosítása:
Karjakin - Kamsky
Griscsuk - Akopjan
Alekszejev - Mamedgyarov
Ivancsuk - Lékó
Bacrot - Aronjan
Szvidler - Kaszimdzsanov
Gelfand - Eljanov