Vágólapra másolva!
Az oroszországi  Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban zajló Grand Prix-viadal negyedik fordulójában Lékó Péter világossal 40 lépésben remizett az ukrán Szergej Karjakinnal. Nagymesterünk a szláv védelmű partiban a 14. lépésben újított, ezzel alaposan meglepte ellenfelét. Karjakin a tőle megszokott higgadtsággal védekezett, és az érdekes parti pontosztozkodással zárult. A játéknapon még öt további játszma is döntetlennel végződött, csak Gata Kamsky tudott nyerni. Az amerikai nagymester spanyol megnyitású ütközetben kényszerítette megadásra az elhamarkodottan minőséget áldozó orosz Peter Szvidlert. Kecsegtető állását remire rontotta az izraeli Borisz Gelfand a francia Etienne Bacrot ellen. Megőrizte éllovasi pozícióját az orosz Alekszandr Griscsuk, döntetlenre mentette gyanús pozícióját az orosz Jevgenyij Alekszejev. Érdekes csatában osztozott meg a ponton a két ukrán sakkozó, Pavel Eljanov és Vaszilij Ivancsuk. Második fél pontját szerezte meg az örmény Vlagyimir Akopjan. Az ötödik fordulóban Lékó a versenyben vezető Griscsuk ellen a sötét bábukat vezeti.

A Grand Prix-viadal negyedik játéknapját a hat döntetlen miatt akár békés fordulónak is nevezhetnénk, de a játszmák igen fordulatosak voltak. Lékó Péter partija a 40. lépésben remivel végződött, de nagymesterünk a 14. lépésben újítással lepte meg az ukrán Szergej Karjakint. A torna során Péter ezúttal 1.d4-gyel nyitott, a szláv védelemben mindkét színnel egyre jobban tájékozódik. Karjakin higgadtsággal, türelmes védekezéssel kiharcolta a döntetlent, de a verseny szempontjából nagyon biztató, hogy elsőszámú sakkozónk széles megnyitási repertoárral készült a megmérettetésre.

Az amerikai Gata Kamsky szakította meg a remisorozatot, az orosz Peter Szvidlerre mért vereséget. Kamskynak láthatóan szárnyakat adott az első fordulóban Lékó Péter elleni szerencsés fél pontja. Szvidler a szokásos hibájába esett, kapkodott, minőségáldozata nem volt korrekt.

Az előző napi vereség hatása érezhető volt az örmény Levon Aronjan játékán, a sorozatos cserék csak megkönnyítették az éllovas orosz Alekszandr Griscsuk dolgát. Megvillant a torna doyenje, az izraeli Borisz Gelfand, de esélyes állását remire rontotta a francia Etienne Bacrot ellen. Az ukrán háziderbi, Pavel Eljanov és Vaszilij Ivancsuk párharca is borzolta a kedélyeket. Ivancsuk leadta vezérét bástyáért és tisztért cserébe, Eljanov nem tudta kihasználni esélyét. Az örmény Vlagyimir Akopjan sikerrel védekezett, az azeri Sahriyar Mamedgyarov előnye elillant. Megszenvedett a remiért az orosz Jevgenyij Alekszejev.

A 4. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Peter Szvidler (orosz, 2726) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 74)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Etienne Bacrot (francia, 2728) döntetlen (Vezérindiai védelem, 51)
Pavel Eljanov (ukrán, 2693) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Szláv védelem, 47)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Spanyol megnyitás, 79)
Levon Aronjan (örmény, 2754) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) döntetlen (Angol megnyitás, 35)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Szergej Karjakin (ukrán, 2721) döntetlen (Szláv védelem, 40)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

A verseny állása:
1. Alekszandr Griscsuk 3 pont
2-6. Szergej Karjakin, Gata Kamsky, Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev és Levon Aronjan 2,5
7-8. Eteinne Bacrot és Peter Szvidler 2
9-13. Pavel Eljanov, Borisz Gelfand, Rusztam Kaszimdzsanov, Sahriyar Maedgyarov és Vaszilij Ivancsuk 1,5
14. Vlagyimir Akopjan 1

Az 5. forduló párosítása:
Akopjan - Kamsky
Karjakin - Mamedgyarov
Griscsuk - Lékó
Alekszejev - Aronjan
Ivancsuk - Kaszimdzsanov
Bacrot - Eljanov
Szvidler - Gelfand