Vágólapra másolva!
Az oroszországi Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban lejátszották a Grand Prix-viadal nyolcadik fordulóját. Lékó Péter világossal 23 lépésben döntetlenben egyezett meg a francia Etienne Bacrottal. A vezérindiai védelmű játszmában nagymesterünk nem tudott előnyt elérni, lépésismétléssel osztoztak meg a ponton. Megőrizte félpontos előnyét az örmény Vlagyimir Akopjan, az orosz Peter Szvidlerrel remizett. Kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni az ukrán Szergej Karjakin az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. Az ukrán Pavel Eljanov sötéttel mért vereséget az amerikai Gata Kamskyra. Érdekes megnyitási újítással  szerezte meg első győzelmét az izraeli Borisz Gelfand. Remivel végződött az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk, valamint az örmény Vlagyimir Akopjan és az orosz Jevgenyij Alekszejev összecsapása. Lékó kilencedik partiját sötéttel  Szvidlerrel játssza.

Lékó Péter gyors döntetlennel folytatta nalcsiki szereplését. A francia Etienne Bacrottal a vezérindiai védelmű játszmában már 23 lépés után remizett, nem talált jobb megoldást, mint a lépésismétlést. Az élcsoportban nem történt változás, az örmény Levon Aronjan a rivális orosz Peter Szvidlerrel szemben elért döntetlennel megőrizte félpontos előnyét. Döntetlen lett a másik örmény-orosz párharc is, Vlagyimir Akopjan és Jevgenyij Alekszejev összecsapása.

Nagy csatát vívott az ukrán Szergej Karjakin és az orosz Alekszandr Griscsuk. A szicíliai védelem Najdorf-változatában Karjakinnak kis előnye volt, Griscsuk nem a legjobban védekezett, időzavarba is került. Pályafutása során utoljára ukrán színekben játszó, orosz állampolgárságért folyamodott Karjakin kapkodott, nem tudta esélyét kihasználni.

Láthatóan megviselte az előző fordulóbeli vesztés az amerikai Gata Kamskyt. Világossal szenvedett vereséget a spanyol megnyitású partiban. Az ukrán Pavel Eljanov a győzelemmel feljött ötven százalékra. Az oly sokszor játszott változatban az izraeli Borisz Gelfand érdekes újítással lepte meg Rusztam Kaszimdzsanovot. Az üzbég sakkozó világossal könnyen adta meg magát. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk az azeri Sahriyar Mamedgyarov elleni remivel változatlanul a sereghajtó.

A 8. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 -1 (Félszláv védelem, 28)
Levon Aronjan (örmény, 2754) - Peter Szvidler (orosz, 2726) döntetlen (Szláv védelem, 30)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Etienne Bacrot (francia, 2728) döntetlen (Vezérindiai védelem, 23)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Vezércsel, 50)
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) döntetlen (Szicíliai védelem, 75)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan 5 pont
2-6. Jevgenyij Alekszejev, Szergej Karjakin, Alekszandr Griscsuk, Lékó Péter és Peter Szvidler 4,5
7-10. Sahriyar Mamedgyarov, Vlagyimir Akopjan, Etienne Bacrot és Pavel Eljanov 4
11-12. Rusztam Kaszimdzsanov és Borisz Gelfand 3,5
13. Gata Kamsky 3
14. Vaszilij Ivancsuk 2,5

A 9. forduló párosítása:
Griscsuk - Kamsky
Alekszejev- Karjakin
Ivancsuk - Akopjan
Bacrot - Mamedgyarov
Szvidler - Lékó
Gelfand - Aronjan
Eljanov- Kaszimdzsanov