Vágólapra másolva!
A nalcsiki Grand Prix-viadal hetedik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett Vaszilij Ivancsukkal. A spanyol megnyitású partiban hosszas manőverezések után az ukrán nagymester gyalogot nyert, Lékó védekezésre kényszerült. Ivancsuk minőségáldozata után megkönnyebbültünk, Péter kiharcolta a döntetlent. Az örmény Levon Aronjan a francia Etienne Bacrot elleni remivel megőrizte éllovasi pozícióját. Az orosz Alekszandr Griscsuk az örmény Vlagyimir Akopjannal, az orosz Peter Szvidler az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval, az orosz Jevgenyij Alekszejev az azeri Sahriyar Mamedgyarovval osztozott meg a ponton. Szerencsés győzelmet aratott az ukrán Szergej Karjakin, időzavarban az amerikai Gata Kamsky többször is hibázott. Az ukrán Pavel Eljanov szép áldozattal nyert az izraeli Borisz Gelfand ellen. Lékó a nyolcadik játéknapon világossal a remikirály Bacrottal játszik.

Nehéz játszmán van túl Lékó Péter. Az utóbbi versenyeken nem ment neki a játék Vaszilij Ivancsuk ellen. Nehéz készülni az ukrán nagymester ellen, széles a megnyitási repertoárja. Ivancsuk rossz formáján, eredménytelenségén, elnézésein felbátorodva akár Péter győzelmében is reménykedhettünk volna, de a megnyitás lehűtötte reményeinket. Ivancsuk ritkább spanyol megnyitású varit vetett be, ahol sötétnek futópárja van, de duplagyalogja. Ivancsuk vezérszárnyi kezdeményezéssel gyalogot nyert, Péter időzavarba is került, de az időkontroll utáni minőségáldozat megkönnyítette feladatát. A küzdelem lépésismétléssel ért véget.

A félpontos előnnyel vezető örmény Levon Aronjan a spanyol megnyitás Marshall-támadásában gond nélkül remizett a francia Etienne Bacrottal. Az orosz Alekszandr Griscsuk megnyitáselméleti szempontból is érdekes játszmában nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni. Az orosz Peter Szvidler megpróbálta meglepni az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot az orosz huszárjátékban, az eredmény egy 22 lépéses remi lett.

Ismét holtversenyben második az ukrán Szergej Karjakin. Ehhez hathatós segítséget kapott az amerikai Gata Kamskytól. A francia védelem egyik legbonyolultabb változatában mérték össze erejüket. Különböző oldalra sáncoltak, a vari szellemének megfelelően nem számolták a gyalogokat. Kamsky többször is jelentős előnyt érhetett volna el. A kecsegtető folytatások között nehezen választott, ennek eredményeként időzavarba került, és túllépve a gondolkodási időt vesztett.

Terv nélkül, passzívan játszott az izraeli Borisz Gelfand. A büntetés nem maradhatott el, az ukrán Pavel Eljanov huszárjai elfoglalták a fontos mezőket. Gelfand gyalogot rabolt, Eljanov szép tisztáldozattal szétrombolta világos királyállását, megszerezte első győzelmét. Az orosz Jevgenyij Alekszejev jobb állását nem tudta győzelemig fokozni az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen.

A 7. forduló eredményei:
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) 1 - 0 (Francia védelem, 32)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) döntetlen (Szláv védelem, 43)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) döntetlen (Pirc védelem, 52)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 55)
Etienne Bacrot (francia, 2728) - Levon Aronjan (örmény, 2754) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Peter Szvidler (orosz, 2726) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) döntetlen (Orosz huszárjáték, 22)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) 0 - 1 (Réti megnyitás, 36)

A verseny állása:
1.Levon Aronjan 4,5 pont
2-6. Szergej Karjakin, Jevgenyij Alekszejev, Lékó Péter, Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler 4
7-10. Sahriyar Mamedgyarov, Vlagyimir Akopjan, Rusztam Kaszimdzsanov és Etienne Bacrot 3,5
11-12. Gata Kamsky és Pavel Eljanov 3
13. Borisz Gelfand 2,5
14. Vaszilij Ivancsuk 2

A 8. forduló párosítása:
Kamsky - Eljanov
Kaszimdzsanov - Gelfand
Aronjan - Szvidler
Lékó -Bacrot
Mamedgyarov - Ivancsuk
Akopjan - Alekszejev
Karjakin - Griscsuk