Vágólapra másolva!
Az ötszörös amerikai olimpikon, a 41 éves Dara Torres úszónő talán 2012-ben Londonban is versenyezni fog - írta a The Washington Post. Torres a pekingi olimpia után ismét, karrierje során már negyedszerre jelentette be, hogy visszavonul. Elhatározását azonban csak néhány hétig tartotta be. A medencébe visszatérve feltámadt benne a versenyszellem, konzultált régi edzőjével, meglátogatta lelki tanácsadóját, és úgy döntött, mégis folytatja az úszást.

"Tudtam, hogy nem hagyja abba az olimpia után" - állítja Joseph Chalal, az úszónő ortopéd sebésze. Edzője, Michael Lohberg csak nevet Torres döntésén, s hozzáteszi, ő is tisztában volt azzal, hogy az olimpikon nem fejezi be.

"Ez belülről jön (...), ha egyszer elhatározok valamit, küzdök érte" - mondta a The Washington Postnak Torres, aki jelenleg azon fáradozik, hogy bekerülhessen a júliusi római világbajnokságra utazó csapatba, de azt sem zárja ki, hogy a 2012-es londoni nyári játékokon is részt vehet. Akkor már 45 éves lesz.

Torres, aki három olimpiai ezüstérmével középkorú sportolók tömegeinek adott lendületet, szentül hiszi, hogy még gyorsabb lehet. S nem csak hiszi, márciusban megúszta élete legjobbját 50 yard gyorson az austini bajnokság előtt, amelyet aztán meg is nyert.

Mark Schubert, az Egyesült Államok úszóválogatottjának vezetőedzője közölte az úszónővel: semmi akadályát sem látja annak, hogy folytassa a versenyzést, hiszen a leggyorsabb amerikai a versenyszámában, alig egy tized másodpercre van a világcsúcstól és javul a teljesítménye.

"Miért is ne folytatná?" - kérdezte az edző augusztusban. Torres akkor még nem folytathatta, vállműtétje volt, később pedig rendbe kellett hozni hüvelykujját, majd térdét is. Azóta viszont felépült, és gőzerővel készül az újabb megméretésekre.

Torresre természetesen már az olimpia előtt felfigyelt a sajtó, népszerűsége azóta is töretlen. A More magazin április számának címlapján is ő található, s a 12 olimpiai éremmel büszkélkedő családanya nem titkolja, jobban érzi magát, mint húszas éveiben.

"Nem olyan típus vagyok, aki ne találna magának elfoglaltságot. Ha nem úsznék, valószínűleg pár órás munka mellett aerobikoznék, súlyzóznék, teniszeznék. S nem azért, hogy külsőleg megfelelően nézzek ki, hanem hogy belül jól érezzem magam" - nyilatkozta.

A lapnak mesélt étkezési problémáiról, arról, hogy csak szakember segítségével tudott átlépni a nehézségeken.

"Étkezési zavarral küzdöttem, számos ételtől eltiltottam magamat. Ez igazi sötét oldala volt az életemnek, ami bizonyára kimaradt volna, ha nem lettem volna profi sportoló. Végül orvoshoz mentem, aki azt kérdezte: hánytatod magadat? Azt válaszoltam, nem, de szörnyen éreztem magam, amiért hazudtam. Visszamentem, s bevallottam mindent. A doktornő pszichiáterhez küldött, utána már kevesebbet hánytam, de azért folytatódott a dolog. Amikor eldöntöttem, menni akarok az 1992-es olimpiára, tudtam, azt csak ezen probléma nélkül leszek képes megoldani. Így aztán nem lettem válogatós, mindent ettem..."


Az úszócsillagot nagyon bántja, hogy pályafutása során számtalanszor doppingolással vádolták. "Ez a legfájdalmasabb dolog, rettenetesen dühös vagyok, amikor egy újságíró szóba hozza. Van egy lányom, aki egy nap majd szembesül ezekkel a hírekkel és vádakkal. Mindig mindent megteszek azért, hogy bizonyítsam tisztaságomat. Az amerikai doppingellenes ügynökséghez személyesen mentem el, s jeleztem, akkor ellenőriznek, amikor szeretnének, s a mintákat addig őrzik meg, amíg csak akarják."

Forrás: AFP

Amire viszont nagyon büszke, az a jelenlegi sportformája. Átfogó edzésprogramja meggyőződése szerint sokkal hatékonyabb annál, ahogyan fiatalabb korában felkészült a versenyekre. Évente mintegy 100 ezer dollárt költ személyi edzőkre és egyéb segítőkre, akik fizikai és szellemi egészségére ügyelnek.

"42 évesen életem formájában vagyok. Bár nem vagyok képes annyit edzeni,, mint huszonévesen, még mindig gyorsnak számítok. Sohasem gondolkodom azon, hogy te jó ég, 15-16 évesekkel kell versenyeznem, úgy érzem, én is csak egy vagyok közülük."

Dara Torres
Születési idő, hely: 1967. április 15., Los Angeles
Magassága: 183 cm
Testsúlya: 73 kg
Legnagyobb sikerei: 4-szeres olimpiai bajnok (4x100-as gyorsváltó: 1984, 1992, 2000; 4x100-as vegyes váltó: 2000), 4-szeres olimpiai ezüstérmes (4x100-as vegyes váltó: 1988, 2008; 50 m gyors: 2008; 4x100-as gyorsváltó: 2008), 4-szeres olimpiai bronzérmes (50 gyors: 2000; 100 gyors: 2000; 100 pillangó: 2000; 4x100-as gyors váltó: 1988), világbajnoki 2. (4x100-as gyorsváltó: 1986), Pán-Amerikai bajnok (4x100-as gyorsváltó: 1983), 15-szörös bajnok, 5-szörös világcsúcstartó