Vágólapra másolva!
Vasárnap Milánóban Berki Krisztián negyedszer lett a lólengés Európa-bajnoka: az UTE 24 éves tornászát 2005 (Debrecen), 2007 (Amszterdam) és 2008 (Lausanne) után idén sem tudták legyőzni kontinensünkön a hagyományos "magyar" szeren. Berki a négy Eb-aranyával lehagyta a két nagy elődöt, az egyaránt háromszoros Európa-bajnok Magyar Zoltánt és Guczoghy Györgyöt is.

- Visszanézte már a gyakorlatát?
- Sajnos éppen lemaradtam magamról a tévében, mert az Eurosporton a tervezett időponthoz képest fél órával hamarabb kezdődött az összefoglaló, ami engem is megtévesztett. Így csak a mögöttem ezüst- és bronzérmes két angol srác gyakorlatát láttam... De azért bízom benne, hogy megszerzem a teljes felvételt.

- Immár a negyedik Eb-aranyát nyerte. Ez hol foglal helyet a többi között?
- Az egyértelmű, hogy a debreceni aranyérmem a legkedvesebb számomra, mert hazai közönség előtt nyerni, hallani a közönség ovációját, egészen különleges élmény. Ráadásul a 2005-ös elsőségemmel ismerték meg a nevemet, ezzel kerültem be a tornászok elitjébe. A legjobb formában tavaly, Lausanne-ban voltam, viszont a mostani győzelmem született meg a legizgalmasabb körülmények közepette.

- A nyolcas döntőben elsőként szólították, és 15,600 pontot kapott a gyakorlatára, amennyire elméletileg a két brit, Smith és Keatings, valamint a román Popescu is képes lehetett volna. A selejtezőben egyaránt 15,500-ra értékelték őket, önt pedig csak a 15,475-re.
- Igen, így történt, de a selejtezőben tőlem "kissé" többet vontak le annál, mint ami indokolható lett volna... Meglepődtem, hogy így lepontoztak, és nem is voltam százszázalékosan biztos abban, hogy bent vagyok a döntőben. Szerencsére végül minden jól alakult. A fináléban azonban csak akkor mertem örülni, amikor az utolsóként szólított versenyzőnek is kiírták a pontszámát. Addig rettenetesen izgultam, mert a döntőben jellemzően mindenki kicsit több pontot kap, mint a selejtezőben. Sajnos a gyakorlatom végére becsúszott egy kis hiba, egy lábterpesztés, és tudtam, hogy a 15,600-zal nem biztos a győzelmem. Ha 15,900-et vagy 15,850-et kaptam volna, akkor kicsit nyugodtabban dőlök hátra, de teljesen akkor sem nyugodtan volna meg, mert az a pontszám is felülmúlható.

- Smith végül 15,550-nel lett második, Keatings 15,500-zal harmadik. Mivel előzte meg őket?
- Két nagyon tehetséges srácról van szó, és jó gyakorlatokat is mutattak be. Az enyémnek viszont nagyobb volt a kiinduló értéke, vagyis az anyagerőssége, és ez döntött.

- Az ősszel Londonban rendezik a vb-t, ahol a britek hazai pályán lesznek. Nem tart ettől?
- Természetesen figyelni kell a britekre is, de azt hiszem, hogy inkább kínai és az ausztrál "veszély" leselkedik majd rám.

- Az ausztrál Sellathurai is volt már vb-ezüstérmes, mint ön, de melyik kínaival kell majd megmérkőznie? Az olimpiai és világbajnok Hsziao Csin "eltűnt", viszont feltűnt helyette a Világkupa-döntőben győztes Csang Hong-tao.
- Nos, magam sem tudom, hogy a kínaiakkal hányadán állok... Hsziao Csin tudomásom szerint az olimpia után hosszabb pihenőt vett ki, ezzel együtt bármikor visszatérhet. Hong-taóval már a 2006-os és 2007-es Világkupákon is találkoztam, akkor is erős gyakorlata volt, azonban nem annyira erős, mint most. Ő is nagy ellenfél, de ha a kínaiak inkább a csapatversenyre hajtanák rá, akkor szerintem nem hozzák el a vb-re.

- Most az Eb után milyen versenyeken vesz részt az elkövetkezendő időszakban?
- Egy hónapon belül lesz a főiskolás magyar bajnokság Szombathelyen, és indulok a glasgow-i Világkupán is. Az még nem dőlt el, hogy július elején részt veszek-e a belgrádi Universiadén. Szívesen mennék, mert még soha nem voltam a főiskolások világjátékán, ami állítólag jó buli is, de idén a vb-hez kell igazítani a felkészülést. Ez az év fő versenye, és mindent annak rendelek alá, hogy ott jól szerepeljek.