Vágólapra másolva!
A nalcsiki Grand Prix-torna második fordulójában Lékó Péter világossal 37 lépésben remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. A szicíliai védelem Richter-Rauser támadásában a korai vezércsere után nagymesterünknek minimális előnye volt, a különböző színű futók miatt azonban csak döntetlenre futotta erejéből. Megnyerte második játszmáját is az örmény Levon Aronjan. Honfitársa, Vlagyimir Akopjan ellen nagy türelemmel vezette győzelemre előnyösebb végjátékát. Időzavarban nagyot hibázott az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler élt a felkínált lehetőséggel. Az amerikai Gata Kamsky nem tudta érvényesíteni anyagi előnyét,  a francia Etienne Bacrot kiharcolta a remit. Pontosztozkodással zárult az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Jevgenyij Alekszejev, az ukrán Pavel Eljanov és az orosz Alekszandr Griscsuk, valamint az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az ukrán Szergej Karjakin partija is. A harmadik fordulóban Lékó Péter sötéttel Vlagyimir Akopjannal küzd meg.

Az előző napi nagy rontás rányomta bélyegét Lékó Péter mai partijára. Péter nyerések sorozatát hagyta ki az amerikai Gata Kamsky ellen. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov az első fordulóban szinte ellenállás nélkül vesztett az örmény Levon Aronjannal szemben, egy ilyen vesztést jóval könnyebb feldolgozni. Lékó ezúttal 1.e4-gyel kezdett, a szicíliai védelem Richter-Rauser támadásában Mamedgyarov gyors vezércserére játszott, azt remélte, hogy a különböző színű futók mellett gyalogszerkezeti gyengeségei nem játszanak főszerepet. Nagymesterünk gyalogot áldozott, hogy aktivizálja tisztjeit, de ez is kevés volt a teljes pont megszerzéséhez.

Kettős nyeréssel rajtolt a II. Grand Prix-torna győztese, Levon Aronjan. Honfitársa, Vlagyimir Akopjan ellen nagy türelemmel játszotta térelőnyös állását. A számára kedvező végjátékban hosszasan manőverezett, gyalogot nyert, előnyét győzelemig fokozta. Az orosz Peter Szvidleré volt a játéknap második nyertes játszmája. Az ukrán Vaszilij Ivancsuknak semmi gondja nem volt a spanyol megnyitású partiban, de túl sokat meditált a kritikus állásban. Időzavarban nagyot hibázott, a 29. lépés után reménytelen pozícióban túllépte a gondolkodási időt.

A spanyol megnyitás Marshall-támadásában vívott elméleti csatát az amerikai Gata Kamsky és a francia Etienne Bacrot. A sötét bábukat vezető Bacrot különböző színű futós végjátékban megmentette a fél pontot. A többi összecsapás nem hozott túl nagy izgalmat, kiegyenlített erők küzdelmében születtek meg a döntetlenek.

A 2. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Etienne Bacrot (francia, 2728) döntetlen (Spanyol megnyitás, 81)
Peter Szvidler (orosz, 2726) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 29)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 35)
Pavel Eljanov (ukrán, 2693) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) döntetlen (Szláv védelem, 28)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) - Szergej Karjakin (ukrán, 2720) döntetlen (Szláv védelem, 23)
Levon Aronjan (örmény, 2754) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) 1 - 0 (Szláv védelem, 94)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan 2 pont
2-3. Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler 1,5
4-10. Lékó Péter, Pavel Eljanov, Jevgenyij Alekszejev, Gata Kamsky, Szergej Karjakin, Etienne Bacrot és Rusztam Kaszimdzsanov 1
11-14. Vlagyimir Akopjan, Borisz Gelfand, Vaszilij Ivancsuk és Sahriyar Mamedgyarov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Kamsky
Akopjan - Lékó
Karjakin - Aronjan
Griscsuk - Kaszimdzsanov
Alekszejev - Eljanov
Ivancsuk - Gelfand
Bacrot - Szvidler