Vágólapra másolva!

Hou Ji-fan úton a duplázás felé az isztambuli sakktornán

Isztambulban, a női Grand Prix-viadal negyedik fordulója után a 15 éves kínai Hou Ji-Fan és az ecuadori Martha Baquero Fierro vezet 3,5 ponttal. A legmagasabb értékszámú résztvevő, az indiai Humpy Koneru 3 pontot gyűjtött eddig.

Isztambulban a hat versenyből álló sorozat első állomásaként rendezik meg a viadalt. Az utolsó pillanatban lemondta részvételét a katari Zsu Csen, aki 2001-ben még kínai színekben szerzett világbajnoki címet.

Meglepő, hogy az ecuadori Martha Baquero Fierro kapott meghívást, hiszen 2403 Élő-pontjával pontjával csak a 66. a január 1-től érvényes világranglistán, és nem is a fiatal feltörekvő tehetségek egyike, hiszen 1977-ben született.

Az Európai Sakkszövetség elnöke, Borisz Kutin a FIDE elnökéhez, Kirszan Iljumzsinovhoz írt nyílt levelében sajnálkozását fejezte ki, hogy nem találtak jobb időpontot az első Grand Prix-torna megrendezésére, Szentpéterváron női Európa-bajnokság zajlik. Isztambul tavaly rendezett először női szuperversenyt, amelyet a kínai Hou Ji-Fan nyert meg.

Kutin azt is nehezményezte, hogy a második versenyt pedig rászervezték a Klubcsapatok Európa Kupájára, amely a sakkolimpia után a legjelentősebb csapatverseny. Különösen fájóak az elhibázott időpontok, hiszen alig van női verseny. A FIDE honlapján nem található a Grand Prix-sorozat meghívott résztvevőinek névsora.

Női tornákon már megszokott viharos kezdést láttunk, csak a verseny legfiatalabb nagymesternője, Hou Ji-Fan és a viadal doyenje, a grúz exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze játszmája végződött döntetlennel. Fierro, a kínai Zhao Xue, az örmény Elina Danielian, az indiai Humpy Koneru és a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta nyeréssel kezdett.

A második játéknapon Humpy és a svéd Pia Cramling győzött. A harmadik körben Hou 78 lépésben nyert Sztefanova ellen, meglepetésre Fierro legyőzte Cramlingot, Zhao Xue a sereghajtó azeri Zeinab Mamedjarovát. Örülhettek a szervezők, hiszen a török Cemre Betul Yildiz fél pontot rabolt Konerutól.

A negyedik fordulóban a sötéttel játszók négy győzelmet szereztek. Csiburdanidze 27 lépésben kapott az örmény sakkozónőtől, Danielian kihasználta nagy hibáját. Harmadszor szenvedett vereséget Cramling, Hou Ji-Fan volt legyőzője. A francia Marie Sebag először, Fierro harmadszor nyert. Az eddig lejátszott 24 partiból 15 végződött döntéssel.

A verseny állása:
1-2. Hou Ji-fan (kínai, 2571) és Martha Baquero Fierro (2403) 3,5
3-4. Humpy Koneru (indiai, 2621) és Zhao Xue (kínai, 2508) 3
5. Elina Danielian (örmény, 2496) 2,5
6-7. Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2557) és Marie Sebag (francia, 2529) 2
8-9. Maja Csiburdanidze (grúz, 2516) és Shen Yang (kínai, 2448) 1,5
10. Pia Cramling (svéd, 2548) 1
11. Cemre Betul Yildiz (török, 2214) 0,5
12. Zeinab Mamedjarova (azeri, 2362) 0