Vágólapra másolva!

Szabálytalan előzés okozta Huszár vesztét a gyorskorcsolya-vébén

Huszár Erika remek futással nyolcadik lett 500 méteren a gyorskorcsolyázók bécsi világbajnokságán, de lehetett volna akár ötödik, hatodik pedig biztosan, ha a cseh Novotna nem játssza el a "nagy halált". Mert ennek nyomán versenyzőnket kizárták az elődöntőben.

Szombaton délben a nők 500 méteres versenyében rögtön az első előfutamban érdekeltek voltunk: Heidum Bernadettet a pénteken 1500 méteren ezüstérmes kínai Jang Csouval, a német Priebsttel és a francia Pierronnal sorsolták össze. Már a rajt is nehézkesre sikeredett, a pisztolydörrenés után pedig kisvártatva három lány is elszánkázott a jégen, csak Heidum maradt talpon, de ő sem mehetett tovább, mert újraindították a futamot.

Ebben előbb a francia lány esett el senkitől sem akadályoztatva, majd a hajrában Priebst csúszott el, és elsodorta Heidumot is. Jang Csou a papírforma szerint elsőként beért a célba, míg a második az időközben feltápászkodó francia lány lett. Ám a zsűri a vétlen Heidumt is továbbjuttatta, a német lányt pedig kizárta.

Az eset kísértetiesen hasonlított arra, ami pénteken 1500 méteren Knoch Viktorral történt, csak éppen akkor őt zárták ki jogosan, mert benne bukott fel az Európa-bajnok olasz Rodigari. Knoch az esés következtében a palánknak csapódott, agyrázkódást szenvedett, és sajnos szombatra sem épült fel teljesen. Reggel olyan hírek érkeztek, hogy a szakvezetés még azon vacillál, 500-on visszaléptesse-e, vagy ha indítja is, csupán azért tegye, mert vasárnap 1000 méteren csak ebben az esetben állhat rajthoz.

A nők 11. futamában Huszár Erika három és fél körön keresztül vezetett (az 500 méteres táv négy és fél körből áll), az 1500-ön ötödik helyezett kínai Liu Csiu-hong ekkor megelőzte, de versenyzőnk második helye nem volt veszélyben, és Heidum után ő is továbblépett. A férfiaknál Darázs Péter szintén sikerrel vette az első akadályt, nem is akárhogyan, mert megnyerte a futamát, az 1500-on döntős, nyolcadik koreai Li Hi Szuk előtt! Öt futammal később Knoch Viktor nem állt rajthoz, így a januári Eb-n öt érmet â013 egy ezüstöt és négy bronzot - szerzett pécsi gyorskorcsolyázó számára véget ért a világbajnokság.

"Sajnos még most sem érzem igazán jól magam. Ha ez egy olimpiai kvalifikációs vb lenne, akkor természetesen rajthoz állnék, de mivel az itteni eredmények nem befolyásolják a vancouveri kvótaszerzést, inkább nem kockáztatok" - adott magyarázatot a visszalépésére Knoch Viktor.

A második körben Heidum nehéz futamba került az amerikai Reutter, az olasz Fontana és a japán Ito mellé, s innen csak ketten mehettek tovább. A leggyorsabbnak az 1500-on negyedik amerikai bizonyult, az Európa-bajnok olasz lány jött be másodiknak, Heidum pedig a harmadik helyen búcsúzott.

"Annak ellenére, hogy nem számítok jó rajtolónak, és ráadásul a legrosszabb, négyes pályára kerültem, a második kanyarban már a második helyen voltam. Utána azonban összerúgtam a japán lánnyal, elvesztettem a sebességemet, és nem tudtam ráállni az amerikaira. Fontana pedig kívülről körbekorcsolyázott. Kicsit szenvedek a korcsolyámmal is, de remélem, holnap ezer méteren több sikerrel járok" - nyilatkozta Heidum Bernadett.

Huszár Erika újra összekerült Liu Csiu-honggal, neki a francia Bouvier-t és kazah Szimonovát kellett megelőznie, és ő sikerrel is járt. A kínai gyorsan szedte a lábát, és ez most jól jött nekünk, mert az idei Eb-n bronzérmes versenyzőnk szorosan tapadt rá, miközben két riválisa nem bírta a tempót. Huszár futammásodikként került be a negyeddöntőbe.

Ugyanez Darázs Péternek nem jött össze. Bár a kettes pályáról rajtolhatott, és sokáig tartotta is a pozícióját a váltóban olimpiai bajnok kanadai Tremblay mögött, másfél körrel a vége előtt az ezen a távon már Eb-arannyal is rendelkező francia Fauconnet nem éppen szabályos módszereket alkalmazva kibújt mellőle. A zsűri szemet hunyt, így Darázs csak az ausztrál Hayt tudta megelőzni, és nem jutott tovább.

A negyeddöntőkre tehát csak egy magyar versenyző maradt, Huszár Erika, aki szenzációs futással innen is továbbküzdötte magát Jang Csou mögött. A kanadai Roberge és az amerikai Smith is megbillent, s nekik esélyük sem volt. A rajtot egyébként kis közjáték előzte meg, mert Huszárt eredetileg a négyes pályára sorsolták be, holott a korábbi időeredmények alapján a jóval előnyösebb kettes járt neki, s végül az utolsó pillanatban került a "helyére".

Az elődöntőben viszont tényleg a négyesről kellett rajtolnia. Az utolsó körben megelőzve a cseh Novotnát harmadik lett - Vang Meng és Liu Csiu-hong mögött - s ugyan a döntőbe nem jutott be, azt hittük, hogy hatodiknál rosszabb helyen nem végezhet. Ám a zsűri úgy döntött, hogy Huszár szabálytalanul előzött, meglökte a cseh lányt, ezért diszkvalifikálták. Huszár Erika így a vb-t a nyolcadik helyen zárta.

"Világbajnokságon még soha nem voltam elődöntős, így ez eddigi legjobb eredményem. Kicsit mégis csalódott vagyok, mert lehettem volna hatodik is, és az sokkal jobban hangzana. Úgy érzem, nem jogos a kizárásom, mert éppen csak hozzáértem a cseh lányhoz, ő viszont eljátszotta a nagy halált. Az előzést mindenképpen meg kellett próbálnom, de ha engem most kizártak, akkor pénteken a váltó elődöntőjében az előttünk végzett kanadaiakat is diszkvalifikálni kellett volna. Ott sokkal durvább dolgok történtek, mégis figyelmen kívül hagyták a bírók" - jegyezte meg Huszár Erika, aki olyan nagyon mégsem volt elkeseredve, percekkel később már mosolygott is.