Vágólapra másolva!
Az év első hónapjában vívóink már jó néhány érmet szereztek a különböző Világkupa-versenyeken, de a magyar sportnak 2009-ben Vk-aranyat eddig még csak egy 18 éves cselgáncsozó lány, Joó Abigél szállított. A KSI dzsúdósa - egyébként a Kölcsey Ferenc Gimnázium negyedikes tanulója - bő egy hete Szófiában a 70 kg-os súlycsoport eredményhirdetésénél állt a dobogó tetején.

- Elutazás előtt hitte volna, hogy aranyéremmel jön haza?
- Ugyan dehogy, meg sem fordult ilyesmi a fejemben! Csupán azzal a reménnyel utaztam ki Szófiába, hogy legalább egy meccset nyerjek, mert azzal bejuthatok a nyolc közé, és ha ott ki is kapok, a vigaszágon biztosan lesz még egy mérkőzésem.

- Ehhez képest öt lett az egyenes ágon, és mind az ötöt megnyerte.
- Amikor megláttam a sorsolást, hogy egy luxemburgi lánnyal kezdek, úgy voltam vele, őt megverhetem. Második ellenfélnek egy lengyel jött, és bevallom, akkor már nem voltam ennyire bizakodó. De őt is legyőztem, azt pedig, ami utána történt, nem is nagyon tudom visszaidézni. Egyszer csak azt vettem észre, hogy ott vagyok a döntőben, és egy vb-bronzérmes belga lány ellen kell szőnyegre lépnem. Az edzőm azt mondta, hogy az első egy percben fárasszam le, mert idősebb versenyző, és elkészül az erejével. Pontosan így történt, a végén már nem is próbált akciót indítani. Megintették, így én nyertem aranyponttal.

- Eddig mi volt a legjobb eredménye a Világkupákról?
- Tavaly Varsóból egy hetedik hely, de a korosztályomban már voltak jobb eredményeim is. Tavaly én nyertem meg a junior Eb-t, a junior vb-n pedig bronzérmet szereztem. Idén utolsó éves junior vagyok, az Eb-n szeretném is megvédeni a címemet, a vb-n pedig jó lenne előrébb lépni.

- Most egy csapásra letette a névjegyét a felnőttek között is, ám itthon a vb-bronzérmes, a pekingi olimpián hetedik helyezett Mészáros Anett megelőzi a "rangsorban". Melyikük indul majd a londoni olimpián?
- Jaj, nem szeretem az ilyen kérdéseket... És egyébként sem az a típus vagyok, aki előre tervez. Azt sem tudom, mit hoz a holnap, így azt honnan sejthetném, hogy mi lesz majd 2012-ben?! Idén érettségizem, és mindenképpen szeretnék továbbtanulni, a Budapesti Műszaki Egyetemen, építészmérnöki szakon. S azt mondják, hogy ez nagyon húzós, itt komolyan tanulni kell...

- Maradjunk még a tatamin. Magas, vékony versenyzőként nincs hátrányban az erősebb testalkatúakkal szemben?
- Éppen ellenkezőleg, hatalmas előnyöm, hogy valóban magas, 183 centi vagyok. Tudniillik így felülről könnyen lefogom az ellenfeleimet. S mindenkitől azt is hallom vissza, hogy nagyon kellemetlen stílusú vagyok, mert a hosszú kezeim és a lábaim mindenhova elérnek, és így nem tudnak semmit sem kezdeni velem.

- Legközelebb hol riogatja majd a mezőnyt?
- Két hét múlva bécsi Világkupán.