Vágólapra másolva!

Három magyar is aranyat nyert a Bocskai-emlékversenyen

Szellő Imre az orosz Európa-bajnok Artur Betyerbijev elleni bravúros sikerrel megnyerte a 81 kg-osok fináléját, Bernáth István pedig szintén orosz rivális legyőzésével lett aranyérmes a plusz 91 kg-osok között a debreceni 53. Bocskai István amatőr ökölvívó emlékversenyen, melynek döntőiben százszázalékos teljesítményt nyújtottak a magyarok.

A döntők első párjában kubai-orosz összecsapást láthatott az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokot szinte teljesen megtöltő publikum, ez a csata a karib-tengeri ország sportolójának sikerével zárult.

Ezt követően "felrobbant" a csarnok, következett ugyanis a debreceniek olimpikonja, Kalucza, aki óriási meccset vívott francia riválisával, Nordine Oubaalival. Az első percekben a rivális volt a pontosabb, jól előzte meg Kaluczát, aki azonban az első menet második felében megtalálta az ütőtávot, s döntetlenre hozta a szakaszt (6-6). A második három percben tovább nőtt a már addig sem kicsi iram, ekkor ugyan Oubaali indított több ütést, ám Kalucza valamivel több tisztát talált, s ez elég volt a vezetéshez az utolsó periódust megelőzően (13-10).

Az utolsó pihenőt követően a már addig sem halk közönség egyre hangosabban biztatta a kissé fáradni látszó magyart, akit hatalmas elánnal űzött a francia. Kaluczára egyszer számolt is a mérkőzésvezető, ennek ellenére a fontos pillanatokban mindig eltalálta ellenfelét, s így kifejezetten színvonalas mérkőzésen nyert 17-14-re.

Az első két kategóriával ellentétben a következő háromban, az 54, az 57 és a 60 kilóban orosz siker született. Ezek közül egyértelműen az utóbbi kategória fináléja marad majd meg leginkább az emlékezetekben, s nem csupán azért, mert a pénteken Varga Miklóst legyőző világ- és Európa-bajnok Albert Szelimov biztos pontozással nyert mongol riválisa ellen, hanem azért, mert a meccs után néhány perccel a vereségét vitató Zorigtbaatar Enkhorzig belerúgott az előtte elhaladó orosz klasszisba, aki gondolkodás nélkül nekiesett. A két öklöző újabb ökölcsatájának a közbeugró csapattársak és a biztonságiak vetettek véget. Később aztán mindketten megnyugodtak és a dobogón kezet fogtak egymással.

Szellő Imre az orosz Európa-bajnok Artur Betyerbijev elleni bravúros sikerrel megnyerte a 81 kg-osok fináléját, Bernáth István pedig szintén orosz rivális legyőzésével lett aranyérmes a plusz 91 kg-osok között a debreceni 53. Bocskai István amatőr ökölvívó emlékversenyen, melynek döntőiben százszázalékos teljesítményt nyújtottak a magyarok.

A világbajnoki és olimpiai ötödik helyezett Szellő Imre a chicagói vb negyeddöntőjében simán kikapott Betyerbijevtől, most viszont remekül küzdött, és elhúzott a 81 kg-osok fináléjában. Az orosz nagyobb sebességre kapcsolt, fordított, ám a közönség buzdítása segített a hazai bokszolón, aki végül segédpontokkal diadalmaskodott.

A plusz 91 kilósoknál Bernáth István remekül védekezett az orosz Samil Gadzijev ellen, meglépett 4-2-re, ám a rivális jól hajrázott, és végül 5-5 lett, de a pontozóbírói döntés a fáradó magyar ökölvívónak kedvezett.
Az eddigi talán legerősebb debreceni Bocskai István emlékversenyen Kalucza Norbert korábbi sikerével összesen három magyar győzelem született, ennél több sikert csak az orosz és a kubai (4-4) válogatott ért el.

A döntőkben:
48 kg: Daniel Matellón (kubai) - Bjelik Galanov (orosz) 10-8
51 kg: Kalucza Norbert - Nordine Oubaali (francia) 17-14
54 kg: Eduard Abzalimov (orosz) - Martin Parlagi (szlovák)- 6-4
57 kg: Szergej Vodopjanov (orosz) - Hicham Ziouti (francia) 9-2
60 kg: Albert Szelimov (orosz) - Zorigtbaatar Enkhzorig (mongol) 14-6
64 kg: Rosniel Iglesias (kubai) - Alexis Vastine (francia) 12-5
69 kg: Carlos Banteur (kubai) - David Arusztamjan (orosz) 9-6
75 kg: Artyom Csebotarjov (orosz) - Vitalij Bandarenka (fehérorosz) 9-4
81 kg: Szellő Imre - Artur Betyerbijev (orosz) 12-12, segédpontokkal 28-25
91 kg: Osmay Acosta (kubai) - Jevgenyij Romanov (orosz) 7-2
plusz 91 kg: Bernáth István - Samil Gadzijev (orosz) 5-5, pontozóbírói döntés