Vágólapra másolva!

Erős mezőny a szombathelyi birkózó Golden GP-n

Huszonöt ország 220-230 birkózójának részvételével rendezik meg szombaton és vasárnap Szombathelyen a hagyományos kötöttfogású versenyt, amely a nemzetközi szövetség (FILA) egyik kiemelt, Golden Grand Prix-viadala.

A szerdai, szombathelyi sajtótájékoztatón elhangzott: a nevezések alapján kijelenthető, hogy tipikusan olimpia utáni mezőny gyűlik össze a vasi megyeszékhelyen, hiszen míg tavaly összesen 33 olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok indult a viadalon, addig idén csak 16. Érzékelhető az ilyenkor szokásos generációváltás is, ugyanis 25 olyan birkózó lép majd szőnyegre, aki a közelmúltban korosztályos világ-, vagy Európa-bajnokságokon állt dobogón.

"Óriási eredménynek tartom, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben ilyen komoly nemzetközi viadalt tudunk rendezni" - mondta a sajtóeseményen Hegedűs Csaba, a magyar szövetség első embere, utalva egyben a szervezők nehéz körülményeire.

A magyar csapattal kapcsolatban elhangzott, hogy a sérülés miatt már korábban kivált Európa-bajnok Lőrincz Tamás és Eb-harmadik Módos Péter mellett valószínűleg a múlt heti csapat Vk-n kidőlt Eb-címvédő, Bácsi Péter sem vehet részt a versenyen. Az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán, illetve az Eb-győztes, ötszörös világbajnoki második Deák Bárdos Mihály azonban indul.

A többség számára ezen a viadalon mutatkozik majd be a szakág új szabályrendszere. A most bevezetett regulák egyik legfontosabb eleme, hogy a kétperces menetek másfél perc álló és fél perc térdelőhelyzetből állnak majd eltérően az eddigi felosztástól, amelyben egyperces állás után két félperces parterhelyzet következett.

A viadalra a belépők 300 forintba kerülnek. Szombaton a 60, 74, 84 és 120 kg-osok, vasárnap pedig az 55, 66 és 96 kilósok versengésére kerül majd sor.

Újdonság, hogy most először szabadfogásúaknak (két kategóriában) is rendeznek meghívásos viadalt, ami nem véletlen, hiszen a városban ez a szakág a népszerűbb, s a helyi klubban szereplő Hatos Gábor és Veréb István olimpikon. Szombaton 74 kg-ban, vasárnap pedig 84 kg-ban lesz szabadfogású viadal, igaz, csak előbbiben helyi érdekeltséggel Hatos személyében, miután az utóbbiban szereplő Veréb István sérült.