Vágólapra másolva!

Bankvezér az új vívóelnök

Erős Jánost, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatóját választották meg pénteken a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnökévé. Megbízatása négy évre szól.

Az elnöki posztra eredetileg hárman pályáztak, de Szalay-Berzeviczy Attila - a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke, a budapesti olimpia ügyének elősegítéséért tevékenykedő mozgalom, a BOM vezetője, a szövetség eddigi általános alelnöke - kedden visszalépett Erős János javára, így a tagok végül két pályázó közül választhattak.

Erős mellett a versenyzőként kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó Kamuti Jenőre, az európai szövetség jelenlegi első emberére lehetett szavazni. Erős János a jelenlegi pénzügyi válságból fakadó banki elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a pénteki, budapesti közgyűlésen, az ő képviseletében Szalay-Berzeviczy Attila leszögezte: nem tartja helyesnek a bankárok és a szakma szembeállítását, egyúttal jelezte, hogy Erős és ő maga is vívómúlttal rendelkezik, és csakis ebből fakad, hogy segíteni szeretnének. Az MVSZ-t 1989 és 1996 között irányító Kamuti, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke részletesen szólt elképzeléseiről, pontról pontra kitérve a szerinte fontos teendőkre.

Ezt követően a jelenlévők létszáma alapján lehetséges 83 szavazatból Erős 46-ot, míg Kamuti 35-öt kapott meg. Két voks érvénytelen volt. Gémesi György korábbi elnök tavaly november 28-án jelezte, hogy távozik a posztról.

A közgyűlés a tisztújítás előtt alapszabály-módosítással létrehozta a társelnöki és a szakmai alelnöki pozíciót, a meglévő elnöki, illetve gazdasági alelnöki mellé. Az általános alelnöki tiszt pedig megszűnt.

Ezek után társelnöknek Szalay-Berzeviczy Attila eddigi általános alelnököt, szakmai alelnöknek Bernát Zoltánt, a tőrválogatott volt szövetségi kapitányát, gazdasági alelnöknek pedig Nyúl Sándort, a Trigránit vezérigazgatóját választották meg.

A közgyűlés hivatalos része előtt díjazták a sportág elmúlt évi legjobbjait. Elismerésben részesült többek között Mincza-Nébald Ildikó (legjobb női vívó), Boczkó Gábor (legjobb férfi vívó), Iliász Nikolász (legjobb junior), a női tőrválogatott (legjobb csapat) és Szőcs Bertalan (legjobb edző).