Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben szombaton indulnak a sakkórák az esztendő első szuperversenyén. Sajnos nincs magyar résztvevője a tornának, ahogy az indiai világbajnok Viswanathan Anand, a világranglistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sem játszik az idei viadalon. A top 10-ből így is öten a rajtnál, tavaly holtversenyben első helyen végzett örmény Levon Aronjan és a norvég Magnus Carlsen címvédésre készül. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Alekszandr Morozevics mellett a Grand Prix versenysorozaton vezető azeri Tejmur Radzsabov pályázik még nagy eséllyel a végső győzelemre. A torna hivatalos honlapja www.coruschess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

A hagyományos versenyt hetvenegyedszer rendezik meg. A Hoogovens Művek volt a főszponzora 2000-ig, a privatizáció után lett a fesztiválnak a brit Corus a névadója, és egyúttal főtámogatója.

A holland tengerparti városka két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő versenyre készül. Remek hangulatú sakkfesztivál, ahol természetesen a 14 fős szuperverseny áll az érdeklődés középpontjában. A viadal ezúttal 19-es kategóriájú, 2719 az Élő-átlaga. A szuperverseny mellett még két nagymestertornát szerveznek, a "B" viadal 16-os kategóriájú, a "C" verseny 11-es, és még számtalan tornát rendeznek profik és amatőrök számára.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779)
Magnus Carlsen (norvég, 2776)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2771)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2761)
Szergej Movszeszjan (szlovák, 2751)
Levon Aronjan (örmény, 2750)
Wang Yue (kínai, 2739)
Gata Kamsky (amerikai, 2725)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717)
Michael Adams (angol, 2712)
Szergej Karjakin (ukrán, 2706)
Loek van Wely (holland, 2625)
Daniel Stellwagen (holland, 2612)
Jan Smeets (holland, 2601)

A világranglista első tíz helyezettjéből ezúttal öten játszanak. A sakkrajongóknak bizonyára csalódás, hogy nem látják az arénában az ötszörös győztes Viswanathan Anandot. Hiányzik a mezőnyből a kétszer tornagyőzelmet elért Veszelin Topalov is. Vlagyimir Kramnyik ifjú apaként családjával van elfoglalva. Anandhoz és Topalovhoz hasonlóan első számú sakkozónk, Lékó Péter sem fogadta el a meghívást. Első számú nagymesterünk tavaly nagyon sok versenyen játszott, Kramnyiknak is szekundált a világbajnoki döntőn, a pihenést, a feltöltődést választotta. Péter lemondta a linaresi tornát is, márciusban, az Amber-versenyen látjuk ismét versenyezni.

A rajtlistát a világranglistán harmadik ukrán Vaszilij Ivancsuk vezeti. (Nankingi gyengébb eredményét csak az április 1-től érvényes listán számolják el.) A torna doyenje hetedszer játszik, 1996-ban győzelemmel mutatkozott be, Anand és Topalov előtt ért elsőként a célba. A folytatás már nem volt ennyire sikeres, 1999-ben csak ötvenszázalékos volt, 2001-ben Kaszparov és Anand mögött holtversenyben harmadik Kramnyikkal. 2003-ban ötös holtversenyben negyedik, három évvel később harmadik. Tavaly Lékó Péterrel osztotta az ötödik helyet.

A legfiatalabb résztvevő a 18 éves norvég Magnus Carlsen, aki 2004-ben a "C" versenyt nyerte meg, 2006-ban a "B" nagymesterverseny holtversenyes győzteseként harcolta ki a felsőbb osztályban való szereplés jogát. Két éve addigi pályafutása legerősebb viadalán csak 13. lett, de jó lecke volt számára, hiszen egy hónappal később Linaresben már Ananddal viaskodott az első helyért. 2007-ben 2675-ös Élő-pontszámmal játszott, tavaly 2733-mal a világranglista 13. helyezettjeként holtversenyben lett első. Fantasztikus eredményével végleg befutott, egyértelműen trónkövetelőnek tartják. Holtversenyben győzött Bakuban az I. Grand Prix-tornán, de november végén visszalépett a Grand Prix sorozattól, elsősorban a szuperversenyekre koncentrál.

A kétszeres olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan három éve csak ötven százalékot ért el, 2007-ben Topalovval, tavaly Carlsennel osztotta az első helyet. Jó formáját bizonyította Szocsiban a II. Grand Prix megnyerésével, a bilbaói Grand Slam-döntőn és Nankingban is második volt.

Tavaly betegség miatt lemondta szereplését az orosz Alekszandr Morozevics, ötödször látjuk őt Wijk aan Zee-ben versenyezni. 2000-ben ötödik, egy év múlva osztotta az ötödik helyet, 2002-ben holtversenyben harmadik, 2005-ben csak 13. volt! Az azeri Tejmur Radzsabov negyedszer ül sakkasztalhoz, két éve holtversenyben elsőként szakította át a célszalagot, tavaly a harmadik helyet osztotta Ananddal. Elisztában hármas holtversenyben megnyerte a III. Grand Prix-versenyt, átvette a vezetést az összetett pontszámításban. Sokak számára a 21 éves sakkozó a legnagyobb favorit.

A szlovák Szergej Movszeszjan 2008-ban a "B" nagymesterversenyt 2677 Élő-pontosként nyerte meg, jelenleg a világranglistán már a tízedik. Tizenegyedszer a ringben az angol Michael Adams, 1991-ben és 1994-ben második, 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban harmadikként végzett. Az amerikai Gata Kamsky számára a torna főpróba Topalov elleni nyolcjátszmás párosmeccse előtt, amelyet a kihívó jogáért vívnak Szófiában február 12-től. 1994-ben világbajnok-jelölti párharcot játszott a holland városban, majd az 1996-ban Anatolij Karpovval szemben elvesztett világbajnok döntő után hátat fordított a sakknak, és 2004-től játszik ismét versenyeken, 2006-ban Wijk-ben 13. volt. A kínai Wang Yue először kapott meghívást. A kubai Leinier Dominguez öt éve a "B" csoportban próbált szerencsét, a nagyok között újoncnak számít. A 19 éves ukrán Szergej Karjakin 2005-ben nyerte meg a nagymesterversenyt, a nagyok között 2006-ban és 2007-ben is a középmezőnyben végzett.

Hárman képviselik a holland színeket. Csúcstartó Loek van Wely, aki 16. fellépésére készül. Tavalyi éve elég rosszul sikerült, 56 pontot vesztett. Debütál a szuperek viadalán a 21 éves Daniel Stellwagen és a 23 esztendő Jan Smeets. Nagyon kell igyekezniük.

A "B" nagymesterversenyen az indiai Krishnan Sasikiran (2711), a spanyol Francisco Vallejo Pons (2702), az ukrán Zahar Efimenko (2688) és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov a legnagyobb esélyes. Érdeklődéssel várjuk a női vb-n döntőt játszott 14 éves kínai Hou Ji-Fan (2571) szereplését. Rangidős 57 esztendejével a brazil Henrique Mecking. A "C" csoportban ifjú sztár mutatkozik be, a fülöp-szigeteki Wesley So 15 évesen, 2627 pontjával első a rajtlistán.

A megszokott időbeosztás mellett szervezik a versenyeket, 2-2 óra 40 lépésre, egy-egy óra alatt húszat kell húzni, majd a parti befejező szakaszára még 15-15 perc áll a sakkozók rendelkezésére, lépésenként 30-30 másodperc ráadással. Január 21-én, 26-án és 29-én szabadnap lesz, az utolsó fordulót február 1-én játsszák. A nézőket a játszmák jobb megértésében ismert holland szakemberek szakavatott elemzésükkel segítik. Minden játéknap végén a sakkrajongók az interneten szavazhatnak a forduló játszmájára, 250 euró a győztes jutalma. A játszmákat 13 óra 30 perckor kezdik (az utolsó partikat 12 óra 30 perckor), Hollandiában a sajtó nagyhatalom! A partikat élőben is követhetik a www.coruschess.com honlapon.