Vágólapra másolva!
Csütörtökön bejelentette a visszavonulását Kulcsár Krisztián, így a 2007-es szentpétervári vívó-világbajnokság férfi párbajtőr egyéni versenyszámának győztese az idei antalyai vb-n nem kísérli meg a címvédést. A csapatban kétszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Kulcsár 37 évesen a sportágtól azonban nem szakad el, hiszen a Nemzetközi Vívószövetség versenybizottságának is tagja.

A csapatban 1992-ben és 2004-ben egyaránt olimpiai ezüstérmes, 1998-ban és 2001-ben világbajnok, 1998-ban és 2007-ben pedig Európa-bajnok Kulcsár Krisztián a visszavonulását csütörtökön levélben tudatta egyesületével, a Honvéddal, Kulcsár Győző szövetségi kapitánnyal, valamint a magyar szövetséggel.

A 37 éves párbajtőröző decemberben a Honvéd csapatával még aranyérmet nyert a magyar bajnokságon, s elmondása szerint bizonyosan lesz majd benne űr, elvégre huszonöt évet húzott le a sportágban. Egyáltalán nem rossz érzésekkel távozik, de nem akarja megvárni, amíg "kikopik" a pástról.

A civilben banki főosztályvezető Kulcsár az athéni olimpia után gyakorlatilag már abbahagyta a vívást, de a pekingi játékokat megcélozta visszatért, s a 2007-es szentpétervári vb-n a sportág történetében vélhetően egyedülálló menetelést produkálva lett aranyérmes. A döntőben 15-12-re győzte le a francia Eric Boisse-t, ám előtte a 64-es táblán mind az öt asszóját egyetlen tus különbséggel nyerte meg! S az is egyetlen találaton múlt, hogy előző nap "túlélte" a selejtezőt, s egyáltalán felkerült a főtáblára.

Kulcsár Krisztián a vívástól a jövőben sem akar elszakadni. Jelenleg a hazai szövetség elnökségének a tagja, a Nemzetközi Vívószövetség pedig december elején beválasztotta a versenybizottságba. S még Kulcsár Győző szövetségi kapitány - aki egyébként a nagybátyja - is számítana a segítségére:

"Várható volt Krisztián döntése, hiszen a civil életben a munkahelyén komoly pozíciót tölt be, s nyilván ott ugyanolyan teljes értékű harcos szeretne lenni, mint amilyen a vívásban is volt. S azt se feledjük, hogy három kisgyermek édesapja is. Én mindenesete arra kértem, hogy ne máról hónapra dobja el a párbajtőrt, amennyire az ideje engedi, segítse a feltörekvő fiatalokat. S meg is ígérte, hogy még lejár hozzánk az edzésekre" - nyilatkozta Kulcsár Győző.

Érdekesség, hogy az athéni olimpián ezüstérmes, Pekingben ötödikként zárt Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián összetételű négyesből az ugyancsak visszavonult Kovács egy szerdai bejelentés alapján a paralimpikon vívók felkészülését irányítja a 2012-es londoni játékokra. Kovács ugyancsak tagja volt már az 1992-es barcelonai "ezüstcsapatnak" is.