Vágólapra másolva!
Munkácson a világranglista harmadik ukrán Vaszilij Ivancsuk 3,5-2,5-ös győzelmével fejeződött be Lékó Péter elleni hatjátszmás rapidmeccse. Négy döntetlen után a párharc harmadik játéknapján a háromszoros olimpiai bajnok világossal megnyerte a hullámzó, kölcsönös hibákkal tarkított ötödik partit. A hatodik játszmában Lékó Péter nem tudott egyenlíteni, Ivancsuk minőségáldozata után örökös sakkal remizett.

Másodszor rendezte meg Munkácson Jozef Resch, a dortmundi UEP (Általános Versenyszervező Társaság) elnöke a két szomszédos ország két ászának párosmérkőzését.

2007 őszén az ukrán Vaszilij Ivancsuk és Lékó Péter párharca 6-6-tal végződött, kérésére a két nagymester villámpartikban döntötte el, hogy ki kapja a győztesnek felajánlott kupát. Az első parti remi lett, a másodikban Ivancsuk sötéttel nyert. Resch úr már akkor bejelentette, hogy megszervezi a visszavágót is.

Az UEP szervezte meg Bonnban Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik világbajnoki döntőjét is. A Munkács együttese részt vesz hazánk csapatbajnoki küzdelmeiben is, a sakkozás elkötelezett hívének számító Jozef célja, hogy megnyerje a bajnokságot, jelenleg az NBI/B osztályban játszik a csapata.

Az első párosmérkőzésen 10-10 perces játszmákat vívtak a nagymesterek, a "visszavágón" már a rapid tempóban megszokott 25-25 perc gondolkodási idejük volt és lépésenként még 10-10 másodpercük. Az első két játéknapon csak remik születtek, de a mérleg nyelve akár Ivancsuk javára is billenhetett volna.

A mai ötödik partiban úgy tűnt, hogy nincs miért aggódnunk Lékó Péterért. Az angol megnyitású játszmában kényelmes állása volt, de más a rapid műfaj. Kölcsönös pontatlankodás után nagymesterünk hibázott utoljára, és Ivancsuk vezetést szerzett.

Világossal nem sikerült a visszavágás. A skandináv védelem szupernagymesterek praxisában ritka, de a meglepetés ereje hasonló lélektani szituációban döntő volt. Az ukránok legjobbja minőségáldozattal fonalasan döntetlent kényszerített ki, s ezzel megnyerte a párosmérkőzést.

A harmadik játéknap eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) - Lékó Péter (magyar, 2751) 1 - 0 (Angol megnyitás, 77)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Skandináv védelem,

A párosmérkőzés végeredménye:
Vaszilij Ivancsuk
- Lékó Péter 3,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)