Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben január 16. és február 1. között rendezik meg a Corus 2009 szuperversenyt. A norvég Magnus Carlsen, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Alekszandr Morozevics, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov és a kínai Wang Yue részvétele fémjelzi a viadalt. A 14 fős mezőnyből hiányzik Lékó Péter, aki féléves erőltetett menet után a pihenést választotta. Nem játszik az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sem. Az ő távolmaradásának oka, hogy december 28-án megszületett kislánya, Diaria, és fél évig a sakk helyett mindenben francia feleségének szeretne segíteni.

A szenzációs hírt a chessbase.com főszerkesztője, Frederic Friedel röpítette világgá, aki interjút készített az újdonsült apukával.

Vlagyimir Kramnyik igazoltan volt távol a december 27-én az internetes világhálón megtartott konferenciától, amikor a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov és a vezérkarból még többen vezető nagymesterekkel tanácskozott. Kramnyik kislányának születésekor bábáskodott, és saját bevallása szerint még szoknia kell az új szerepkört, ami fokozott felelősséggel jár.

Kramnyik megígérte, hogy a világbajnoki rendszerhez kapcsolódó javaslatait írásban eljuttatja rendeltetési helyére. Meglehetősen furcsának érzi, hogy több joga van a tervezett új világbajnoki ciklusban a februári Topalov-Kamsky párosmeccs vesztesének, amelyet a kihívó jogáért játszanak majd Szófiában, mint neki, a világbajnoki döntő vesztesének.

Kramnyik azt tervezi, hogy késő tavasszal ül először sakkasztalhoz, intenzívebb versenyprogramban gondolkodik az esztendő második felére. Nem zárja ki annak lehetőségét, hogy decemberben játsszon Hanty-Manszijszkban a Világkupán. Az elkövetkező hónapokban azonban a családjával tölt minden pillanatot.