Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben megkezdődött a Corus 2009 szuperverseny. A viadal első fordulójának rangadója, a norvég Magnus Carlsen és az azeri Tejmur Radzsabov összecsapása 60 lépés után ért véget pontosztozkodással. A 18 éves Magnus esélyes pozíciót rontott remire. A játéknap meglepetéseként az orosz Alekszandr Morozevics már 26 lépés után kapitulációra kényszerült az ukrán Szergej Karjakinnal szemben. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk elfelejtkezett a sakkóráról, a 40. lépésben időtúllépéssel vesztett. A holland Daniel Stellwagen megizzasztotta a szlovák Szergej Movszeszjant, időzavarban azonban "elgyávult". A holland Loek van Wely minőségelőnyét nem tudta megnyerni a kubai Perez Leinier Dominguez ellen.

Óvatosság jellemezte a 19-es kategóriájú szuperverseny első fordulóját. A sakkrajongók bizonyára csalódtak, hogy Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov rangadóján elmaradt egy nyíltsisakos szicíliai csata a sárkány-változatban. A norvég nagymester 2...e6 után elkerülte a divatos rendszereket, jó döntés volt a 3.g3-mas változat. Tetszetős a 14.Fh6 tisztáldozat, a középen rekedt királyra támadt, majd a sorozatos cserék után előnyös állást ért el. Az azeri sakkozó helyzetét időzavar is nehezítette, de a 18 éves Magnus végül nem tudta megtörni a 21 éves ellenfél ellenállását. Hiába nyert gyalogot, a bástyavégjáték remi volt.

A torna első győzelmét az ukrán Szergej Karjakin könyvelhette el. A szicíliai védelem Paulsen-változatában ellenkező oldalra sáncolt, majd megindította a gyalogrohamot. Az orosz Alekszandr Morozevics bizonytalannak tűnt, majd a 24. lépésben vesztőt húzott, 26.h6! után már feladásra kényszerült. Nehezen érthető, hogy mi történt Vaszilij Ivancsuk és Jan Smeets partijában. A viadal doyenje elfelejtkezett az óráról, és addig próbált nyerésre játszani, míg a 40. lépésben túllépte a gondolkodási időt.

Rontott az örmény Levon Aronjan, gyalogot is vesztett, de a fél pont nem forgott veszélyben. Megtréfálhatta volna a 21 éves holland Daniel Stellwagen a világranglistán tízedik Szergej Movszeszjant. Túljátszotta a tavalyi "B" nagymesterverseny fölényes győztesét, de időzavar miatt nem mert nyerésre játszani. Az angol Michael Adams ritka spanyolos változata ellen nem volt igazi ellenszere az amerikai Gata Kamskynak. A kubai Perez Leinier Domingueznek minőséghátrányos állását kellett remire mentenie a holland Loek van Wely ellen.

Az első forduló eredményei:
Stellwagen (holland, 2612) - Movszeszjan (szlovák, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)
Carlsen (norvég, 2776) - Radzsabov (azeri, 2761) döntetlen (Szicíliai védelem, 60)
Aronjan (örmény, 2750) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Szláv védelem, 43)
Ivancsuk (ukrán, 2779) - Smeets (holland, 2601) 0 - 1 (Szláv védelem, 40)
Karjakin (ukrán, 2706) - Morozevics (orosz, 2771) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 26)
Van Wely (holland, 2625) - Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Grünfeld védelem, 80)
Kamsky (amerikai, 2725) - Adams (angol, 2712) döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)

A második forduló párosítása:
Movszeszjan - Adams
Dominguez - Kamsky
Morozevics - Van Wely
Smeets - Karjakin
Wang Yue - Ivancsuk
Radzsabov - Aronjan
Stellwagen - Carlsen